Tentokrát se bude týkat přestupů. V českém fotbale totiž začne úderem 1. června platit nový přestupní řád, který zavádí změny nejen mezi profesionály, ale i amatéry. Desítky let tradiční systém přestupů a hostování tak nenávratně zmizí.

Systém farem a hostování amatérů končí na základě požadavků FIFA. Nejmladší a starší hráči budou moci přestupovat bez náhrad, pro ostatní bude jasně stanovené odstupné a tréninkové kompenzace. Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky toto úterý schválil věcný záměr novelizovaného přestupního řádu. Zástupci profesionálního i amatérského fotbalu jej mohou do konce března připomínkovat. Případné připomínky ovšem nic nezmění na faktu, že řád 1. června začne platit. Kromě některých úprav v profesionálních soutěžích zavádí především podstatné změny pro amatérské oddíly. Dle stávajícího řádu byl i k přestupu amatérů nutný souhlas mateřského klubu. FIFA však nařizuje, že jediným důvodem bránícím hráči v přestupu do nového klubu je profesionální smlouva mezi ním a mateřským klubem. Dle nových regulí budou moci amatérští fotbalisté v určeném období přestupovat dle svého uvážení, aniž by k tomu potřebovali souhlas svého dosavadního klubu. Děti a fotbalisté nad 34 let mohou přestupovat zdarma, za ostatní musí nový klub uhradit tabulkové odstupné.

To však nemusí být v případě jednoho a toho samého hráče vždy stejné. Kupříkladu za amatérského hráče ve věku 19 až 23 let zaplatí podle tabulky ligový klub 140 tisíc korun. Pokud by ovšem tento hráč odešel do celku krajského přeboru, ten za něj zaplatí „pouhých" 35 tisíc. Kompletní znění řádu, včetně návrhů tabulkového odstupného, je na oficiálním webu FAČR.

Současně se také ruší institut hostování amatérských hráčů. FAČR však ve věcném záměru zmiňuje, že se nebrání trojstranné dohodě mezi kluby a hráčem, která by umožňovala jeho návrat do původního klubu po určené době.

Zároveň končí systém farem, který v českém fotbalu existoval od roku 2011. Hráč může opět hrát pouze za jeden klub, ve kterém je registrovaný. V rámci jednoho klubu však samozřejmě může hrát za více mužstev, například vedle áčka i za rezervní mužstvo.

Brukner: Bude hodně záležet na serioznosti klubů

Novinky v přestupních řádech se dotknou všech klubů od třetí ligy až po okresní soutěže. Oslovili jsme proto trenéry několika oddílů z havlíčkobrodského okresu, aby se k chystaným změnám vyjádřili.

Co říkáte na změny přestupního řádu?

Divize
Richard Zeman, trenér H. Brodu

Richard Zeman.
„Abych řekl opravdu, ještě jsem se s ním detailně neseznamoval, ale bude to zásadní změna, která je pozitivní pro hráče, ale už ne pro kluby, které se zabývají mládeží, protože přestupové tabulkové částky jsou symbolické. Ukáže čas, co to přinese. Pro hráče z Vysočiny, kde je osm týmů v divizi to bude zajímavé."

Krajský přebor
František Polák, trenér Světlé n. S.

František Polák, trenér Světlé n. S.
„Záleží na úhlu pohledu. Bude to mít určitě své pro a proti. Určitě nesouhlasím s odchodem hráčů nad 34 let zadarmo, ta hranice je určena nízká, toto je přitažené za vlasy. Jinak ty změny vnímám vcelku pozitivně."

I. A třída
Roman Brukner, trenér H. Borové
„Z jedné strany je to špatné, že nebude hostování, z druhé strany budou jasně nastavená pravidla. Kluby nemohou násilně držet hráče, který za ně nechce hrát. Dobře je rovně vyřešen s hráčem nad 34 let, který může odejít kamkoliv zdarma. Problém vidím u mládeže, že jsou zrušeny střídavé starty, protože mládežnických týmů a hráčů vůbec je málo. Pokud budou chtít kluby mezi sebou dobře vycházet, tak se musí seriózně domlouvat."

I. B třída
Michal Marek, trenér Mírovky
„Mám-li být upřímný, moc se v tom neorientuji. Nemám na to názor. Až se to uvede do praxe, tak na to budu mít svůj názor.

Volný pohyb hráčů

6 – 9 let: standardní letní a zimní přestupní období, zdarma

10 – 11 let: standardní letní a zimní přestupní období, 1 500 korun za každý rok registrace

12 – 33 let: pouze od 1. do 20. června, uhrazení odstupného dle tabulky

34 a více let: pouze od 1. do 20. června, zdarma

Tomáš Pohanka