Pelhřimov dokázal uspět Na Losích a jako odměnu dostane zápas s druholigovým Znojmem. A-třídní Nová Ves pak zaskočila divizní Bystřici a v další fázi se střetne s Velkým Meziříčím.

HAVL. BROD – PELHŘIMOV 0:1

Dva staří známí na sebe narazili v předkole poháru, tentokrát byl úspěšnější Pelhřimov. „Byl to typický zápas ze začátku přípravy. Hra byla taková neurovnaná, Pelhřimov byl fotbalovější a zaslouženě vyhrál," uznal havlíčkobrodský kouč Richard Zeman.

Jeho slova potvrzoval už průběh prvního poločasu, ve kterém ale branka nepadla. Hosté si dokázali vypracovat šance, ale neproměnili je. Klíčový okamžik pak přišel v 65. minutě, kdy po standardní situaci obrana Slovanu neubránila Krtka, a ten hlavou rozhodl celý zápas. „I po vedení 1:0 měl Pelhřimov další šance, ale brankář Soukal nás podržel," uvedl Zeman.

V závěru se tak dostal ke slovu i Slovan, dvakrát měl na noze vyrovnání Plichta. „Při té druhé šanci gólman míč vyrazil a ten se odkutálel po brankové čáře pryč," popsal klíčový okamžik Zeman.

Pelhřimov tak hubené vedení udržel a může se těšit na druholigové Znojmo. „Myslím, že naše výhra je zasloužená, vytvořili jsme si více brankových příležitostí. Soupeř výrazně obměnil kádr, ale dokázal, že bude v sezoně zase silný. O to více mě postup těší. Škoda jen, že naše výhra je vykoupená dvěma zraněními," zhodnotil zápas jeho protějšek Martin Moravec.

Gól: 65. Krtek. Rozhodčí: Jahoda, ŽK: 1:2. Diváci: 200. Havlíčkův Brod: Soukal – Polívka, Křivka, Kavka, Konvalina – Štědrý (65. Barák), Henek, Mareš (46. Páča), Hejkal (75. Žíla) – Plichta, Prchal. Pelhřimov: Dvořák – Sládok (46. Duchan), Čížek, Vacek, Homolka – Kmoch, Niedrele, D. Poul (46. T. Obranec), V. Poul, Bartoň (89. Duba) – Krtek.

NOVÁ VES – BYSTŘICE 4:3

Začátek byl oťukávací, v první čtvrthodině by málokdo tipoval, že se s góly roztrhne pytel. Gólostroj začal v 19. minutě, to chyboval bystřický gólman Trávníček. Trestný kop z půlky vyrazil jen před sebe a Ondřejka neměl problém otevřít skóre zápasu. Za další čtyři minuty přišlo další zaváhání Bystřice, obrana nechala volného Petra Šanderu a ten z malého vápna bez problémů zvýšil na 2:0. Ve 30. minutě přišel další direkt pro Bystřici. Na levé straně se uvolnil Ondřejka, nachystal míč pro Petra Šanderu a ten obstřelil Trávníčka – 3:0.
Ve 33. minutě Havlík promáchl polovysoký centr a Bystřice vykřesala jiskřičku naděje. Toho využil Malý a snížil na 3:1. Minutu nato však znovu zazmatkovala bystřická obrana. Hráči si dávali přednost, neodklidili míč do bezpečí, až se ho zmocnil Ondřejka a do prázdné branky zvýšil na 4:1. Ve 37. pak odcentroval Malý a Chocholáč na zadní tyči hlavou snížil na 4:2.

Po změně stran se čekal tlak Bystřice, ale ta se do velkých šancí nedostávala. Nebezpečnější naopak byla domácí Nová Ves. Zčistajasna však udeřilo na druhé straně čtvrt hodiny před koncem. Tentokrát chybovala Nová ves a Chocholáč snížil na 4:3. V závěrečné desetiminutovce se Bystřice hnala za vyrovnáním, při dvou standardních situacích se vyznamenal brankář Fuksa.

„Pro nás je to nečekaný úspěch, do utkání jsme šli z pozice outsidera. Namotivoval nás první gól, kluci se kousli a zvládli to až do konce," těšilo asistenta Nové Vsi Josefa Starého.

„Bylo to první přípravné utkání. Z naší strany k podcenění rozhodně nedošlo, porážka nás mrzí už kvůli tomu, že přijdeme o kvalitní zápas s Velkým Meziříčím. Utkání mi však ukázalo pozitivní i negativní věci v týmu. Příkladná byla touha nezabalit zápas a poprat se o výsledek, mrzely mě naopak velké chyby v defenzivě," uvedl k utkání bystřický kouč Martin Maša.

Góly: 19. a 34. Ondřejka, 23. a 30. P. Šandera – 31. Malý, 37. a 75. Chocholáč. Rozhodčí: Švehla, ŽK: 3:3. Diváci: 300. Poločas: 4:2. Nová Ves: Fuksa – Nejedlý (46. T. Novotný), Havlík, Krejčí, J. Bureš – Nečas, Starý (46. M. Novotný), P. Šandera, Košík – Ondřejka, J. Šandera (80. Beneš). Bystřice: Trávníček (46. Mrňous) – Vícha, Veselý (72. Horák), Šponar, Svoboda – Sklenář, Zbytovský, Mitáš, Malý – Karásek, Chocholáč.

Tomáš Pohanka