V Pacově řeší po zimě velkou marodku, na opačném pólu tabulky se budou mobilizovat síly na záchranu.

Na špici jsou po podzimu dva celky. Ledeč nad Sázavou potvrdila prognózy, a díky dobrým výkonům vstoupí do jara jako lídr, a také i hlavní aspirant na postup. „S výsledky a s předvedenou hrou v zimní přípravě jsem spokojený, s tréninkovou docházkou je to už horší, což se odrazí na základní sestavě. Za cíl máme držet se co nejdéle na nejvyšší příčce," komentuje ledečský trenér Martin Turek.

Trenér Lehocký 
je po zimě rozpačitý

Prohánět by jeho tým měl dle papírových předpokladů hlavně druhý Pacov, který ztrácí pouze bod. Ale výběr z Pelhřimovska v průběhu přípravy stíhala jedna rána za druhou, těžká situace na marodce kulminovala v jejím závěru. „Přiznám se, že jsem z toho poněkud rozpačitý. Neustále jsme museli látat sestavu z hráčů áčka i béčka, kompletní jsme nebyli snad ani jednou," uvedl trenér Jozef Lehocký. Z toho vycházejí i skromnější plány pro jarní část sezony: „Hlavně se musíme dát do kupy. Asi nám to nějakou dobu potrvá, ale rádi bychom navázali na velmi dobré podzimní výsledky," dodal.

Černým koněm soutěže by mohl být Dobronín, který všem soupeřům, kteří ho na podzim pasovali do role outsidera a adepta na sestup, vypálil svými výkony, a hlavně dobrými výsledky, rybník. Se šestadvaceti body už spadne jen stěží, a trenér Jan Chramosta by byl rád, kdyby Dobronín vedoucí duo dál znervózňoval. „Měli jsme dobrý podzim, a byl bych rád, kdybychom tím zamíchali," říká Jan Chramosta, ale vzápětí krotí případné postupové ambice. „Po té zimní přípravě nevím, jak to bude vypadat. Jsem trochu v rozpacích, nebylo to ideální. A myslím si, že Ledeč a Pacov jsou trochu jinde," dodává.

Nikam se nehrnou

Zapomenout se nemůže ani na Luka nad Jihlavou, která v přípravě smetla například Žirovnici. Nicméně nový trenér Zdeněk Hlávka se brání tomu, že by jeho tým měl velké cíle. „Nemáme zas tak široký kádr, abychom se někam hnali," podotýká.

Týmy od pátého do jedenáctého místa mají zaděláno na celkem klidné jaro, ale poslední trio čeká těžká bitva o přežití. Pohled první dějství soutěže nezvládl, ještě hůře na tom byly celky Habrů a rezervy Pelhřimova, které nasbíraly pouhých osm bodů.

V Habrech ale zbraně neskládají a soutěž se pokusí udržet.

„S přípravou jsem spokojený napůl. Účast na trénincích byla velice dobrá, kluci pracovali zodpovědně, ale přípravné zápasy nám nevyšly herně ani výsledkově. Pokusíme se soutěž zachránit, i když tam je nějaký bodový odskok. Posily žádné nemáme, v přípravě se dařilo našim odchovancům z dorostu," říká trenér Jiří Černý.

Razantní útok na záchranu se prý nedá čekat od pelhřimovské rezervy, která vstoupí do „átřídního" jara s minimálními obměnami v kádru.

„Situace není dobrá, jediným cílem pro béčko je pokusit se o záchranu soutěže," informoval předseda klubu Zdeněk Sládok a ještě dodal: „Obecně máme potíže s počtem hráčů. Dá se tedy počítat s tím, že budeme muset tým doplňovat z dorostu."