Takový je verdikt disciplinární komise, která potrestala hráče Lípy Jana Prokše za fyzické napadení pomezního rozhodčího Jiřího Čamry v domácím utkání I. B třídy proti Dlouhé Vsi.

Trest postihl i bratra hráče Miroslava Prokše, který nesmí tři měsíce vykonávat funkci kapitána. Klub navíc musí zaplatit pokutu čtyři tisíce korun. Už předtím bylo utkání, které hlavní rozhodčí Mirka Bártová po incidentu předčasně ukončila, zkontumováno ve prospěch Dlouhé Vsi.

„Komise se na výši a formě trestu jednomyslně shodla,“ řekl předseda krajské disciplinárky Roman Šoukal.

Nešlo o první prohřešek

Sazba za inzultaci rozhodčího je v rozmezí od šesti měsíců do pěti let. „Přihlédli jsme k tomu, že hráč už byl v minulosti několikrát disciplinárně trestán. Od ještě vyšší sazby ho naopak uchránilo to, že pomezního sudího nijak surově nenapadl,“ podotkl Šoukal.
S výší trestu nakonec souhlasil i samotný Jan Prokš. „Podle mě je ten trest adekvátní. Nezbývá mi nic jiného než teď jenom poctivě trénovat, abych za rok a půl byl připravený naskočit,“ říká třiadvacetiletý provinilec.

Opačného názoru je ale trenér Lípy Zdeněk Jungvirt. „Podle mě je to neadekvátní trest. Bral bych, kdy to bylo do dvanácti měsíců. Ten kluk je v laufu a teď má jen trénovat. Nechyboval jen on, ale i rozhodčí a ti zůstali bez trestu,“ zlobil se Jungvirt a dodal: „A výsměchem je potrestání našeho kapitána, který byl disciplinární komisí pozván jako svědek a tam mu řekli, že lže, a dostal na tři měsíce zákaz vykonávat funkci kapitána,“ podotkl Jungvirt.

„Neuvedl skutečnosti tak, jak byly a jak je popsali ostatní svědkové, proto jsme se rozhodli potrestat i jeho,“ řekl Šoukal.

Jan Prokš je nejpřísněji potrestaným hráčem za poslední dobu. Incident se stal 1. dubna. Prokš po hodině hry cítil křivdu za neodmávaný rohový kop a následnou žlutou kartu za protesty. V tu dobu pátá Lípa překvapivě prohrávala s beznadějně poslední Dlouhou Vsí 1:3.

Rozčílil ho verdikt

Hostující Polák po souboji pouštěl míč do autu. Názoru, že se má kopat od branky Dlouhé Vsi byl i pomezní Čamra. S tím však nesouhlasil domácí Prokš a asistentovi od plic pořádně vyčinil. „Viděla jsem, jak má pomezní praporek nahoře a řekl mi, že mám hráči číslo 12 (Jan Prokš – pozn. redakce) udělit žlutou kartu,“ prozradila hlavní rozhodčí zápasu Bártová.

To však lipský hráč neunesl a hrudníkem inzultoval Čamru, který spadl na zem. V tu chvíli mu Bártová ukázala červenou kartu a zápas předčasně ukončila.