V sobotu 23. dubna se jich na pět desítek vypravilo autobusem do Jihlavy na zápas nejvyšší fotbalové soutěže mezi FC Vysočina Jihlava a Bohemians Praha 1905.

Po příjezdu na stadion se výpravy ujal marketingový vedoucí a tiskový mluvčí vysočanského klubu Miroslav Fuks, který jim rozdal volné vstupenky. K tomu přidal několik zásadních informací k utkání. Mimo jiné podotkl, že jde o velmi důležité střetnutí o záchranu v nejvyšší soutěži. Oba kluby totiž měly před zápasem shodný počet bodů. Podle mluvčího se na zápas ohlásilo i několik zahraničních skautů a čeká se početná návštěva fanoušků. Čtyřtisícový stadion by se mohlo podle něj z větší části podařit naplnit.

Pak už následovala prohlídka zázemí stadionu. Včetně VIP prostor. Malí fotbalisté se mohli projít tunelem, kterým profesionální fotbalisté vstupují na hrací plochu. Obdivovat mohli i fotografie fotbalistů, kteří klubem prošli. Je mezi nimi například i reprezentant Matěj Vydra, jehož rodiče pocházejí z Vilémova vzdáleného jen pět kilometrů od Golčova Jeníkova. Matěj, který v současné době hraje druhou ligu v Anglii, dodnes do Vilémova pravidelně jezdí za prarodiči a kamarády. Občas si přijde zahrát i s místními fotbalisty, nebo se podívat na jejich zápas čtvrté třídy.

Během prohlídky se jeníkovský „potěr" například zajímal o to, zda FC Vysočina někdy vyhrála nejvyšší soutěž, či jakého nejlepšího umístění dosáhla.

Ropu bohužel nenašli

Na to Miroslav Fuks odpověděl, že ligu ještě Vysočina nevyhrála a jejím nejlepším umístěním bylo osmé místo. Podle něj se prakticky vše točí kolem peněz.

„Ropu jsme bohužel zatím nenašli," narážel na majitele nejbohatších klubů nejen v Anglii, kteří si mohou dovolit nakoupit ty nejlepší fotbalisty na světě.

Děti i rodiče se měli možnost projít i po hrací ploše. Místní trávník patří k nejkvalitnějším v celé republice. Nikdo si nenechal ujít ani možnost posadit se na hráčskou lavičku a spatřit tak celou plochu z hráčské i trenérské perspektivy. Kdo ví, třeba některý z pětatřiceti mladých talentů jeníkovského týmu v budoucnu na tutéž lavičku usedne jako profesionál.

Trenéři pod vedení Pavla Šveřepy, Zdeňka Buchty, Oty Blažka, Josef Maliňáka a Josef Petra proto dělají maximum a patří jim za to velký dík. Po prohlídce už se skupina jeníkovských fanoušků přemístila na novou tribunu, kde očekávali zajímavé a napínavé střetnutí.

V ochozech se nakonec sešlo přes tři tisíce diváků. Ti viděli tři parádní góly. Bohužel dva do sítě jihlavského týmu. Mládežníci z Jeníkova se ještě snažili domácí tým podpořit hlasitým skandování v závěru utkání, jenže ani tři nastavené minuty a řev malých fanoušků k vyrovnání nevedlo. V každém případě se celá výprava dobře bavila. Za to patří poděkování vedení jihlavského klubu.

(dop)