Zvykat si určitě budou v Třebelovicích nebo například ve Velkém Beranově. Naopak béčko ždíreckého Tatranu se do I. B třídy vrací potřetí a Hartvíkovice dokonce mají zkušenosti s divizí. Reportéři Deníku si pod lupu vzali právě letošní nováčky.

TJ TŘEBELOVICE

Je tomu teprve pět let, co tým z jemnického mikroregionu postoupil do okresního přeboru na Třebíčsku. Týmu se tehdy ujal někdejší dlouholetý trenér Jemnicka Martin Kincl, který mimo jiné dovedl mužstvo z jižního cípu Vysočiny až do krajského přeboru a na střídačce působil s krátkou přestávkou nepřetržitě přes dvacet let (dříve vedl Vratěnín v jihomoravské I. B třídě a tento klub se s Jemnicí spojil v roce 2004 – pozn. aut.).

Pod vedením velezkušeného kouče šly Třebelovice postupně nahoru a vše vyvrcholilo loňským suverénním prvenstvím. To už ale mužstvo vedli Kinclovi následovníci Bohuslav Veverka s Michalem Slámou. Po sezoně na lavičce skončil prvně jmenovaný a v premiérové sezoně v I. B třídě celek povede sám Michal Sláma.

Ten má ambice prosté. „Prvořadým cílem je záchrana. Mým přáním je skončit do desátého místa. Tým na to, abychom se bez problémů udrželi, máme," nechal se slyšet třebelovický lodivod Michal Sláma.

Hráčský kádr zůstal nezměněn, jen ho doplnil útočník z Jemnicka Jan Kříž. Mladší bratr slavnějšího snajpra Františka už v Třebelovicích působil a naposled oblékal dres jemnické rezervy.

TJ HARTVÍKOVICE

Mužstvo od Dalešické přehrady zažilo za poslední léta několik pádů. Nejdříve v roce 2010 sestoupilo z krajského přeboru, aby si pak rok zahrálo I. A třídu. Tam sice skončily Hartvíkovice druhé, ale následně dobrovolně sestoupily až do okresního přeboru. V nejvyšší soutěži na Třebíčsku družstvo působilo pouhý rok a pád se definitivně zastavil až ve III. třídě.

Tým po odchodu legionářů tvořili místní mladí hráči, kteří ale postupem času vyspěli. První úspěch se dostavil předloňskou sezonu, kdy svěřenci Luďka Hadraby ve „trojce" nenašli konkurenci a následně se neztratili ani v okrese. Výsledkem snažení bylo konečné druhé místo, které při dobrovolném sestupu Čáslavic-Sádku z kraje znamenalo postup do I. B třídy.

I když se letní příprava nevydařila výsledkově, kdy Hartvíkovice třikrát vysoko prohrály, kouč týmu věří. „Postoupili jsme dvakrát za sebou a na přípravu jsme si zvali, kromě Želetavy, kterou nám přiřkl los v poháru, kvalitní soupeře. Hráči musí poznat ten rozdíl a zvyknout si na to. Kdybychom chtěli vyhrávat, pozvali bychom si slabší soupeře, ale my se musíme na to připravit. V I. B třídě už slabšího soupeře nepotkáme. Tady nebudeme tvořit hru my, jak jsme byli zvyklí, ale soupeř," vysvětluje Hadraba a pokračuje.

„Jako nováček se chceme především zachránit a nebýt v krajské soutěži jen na roční procházce. Já bych byl spokojen, kdybychom skončili sedmí až desátí a věřím, že na to máme," nechal se slyšet hartvíkovický kouč, který do I. B třídy vstoupí se stávajícím kádrem.

SK PERNŠTEJN NEDVĚDICE

Na jaře vymazala sedmibodovou ztrátu na nejlepší a postupovou definitivu získala už kolo před koncem okresního přeboru Žďárska. Fotbalisté Nedvědice se po famózní druhé polovině sezony radovali z nečekaného postupu. „Hodně nám pomohla zaváhání našich hlavních konkurentů," řekl krátce po postupu kapitán Michal Havlíček.

Pro celek, který správně patří do Jihomoravského kraje, šlo o velký okamžik. Vždyť naposledy působil v krajských soutěžích na počátku devadesátých let minulého století.

Ani v nejnižší krajské soutěži by Nedvědice nemusela hrát druhé housle. Navíc se může těšit na zajímavé derby se Štěpánovem. „Mrzí mě sestup béčka Bystřice, protože to by bylo další atraktivní utkání. I. B třídu dobře známe, rádi bychom hráli klidný střed tabulky," podotkl Michal Havlíček.

Trenér Pavel Fila se musí vyrovnat s tím, že sportovní činnost ukončil Tomáš Hovorka, na němž stála defenziva. Jelikož je dlouhodobě na marodce Jakub Doušek a po operaci se k němu přidal i Vít Šikula, chtělo by to posily. „Bohužel žádné nejsou. Musíme vystačit s našimi hráči," dodal kouč.

TJ DRUŽSTEVNÍK VELKÝ BERANOV

Velký Beranov bude reprezentovat Jihlavsko. Na konci sezony převzal „bétřídní" štafetu od sestupujícího Stonařova, a jelikož to pro něj bude zcela nová zkušenost, vstoupí do krajské soutěže s nadšením a euforií. Po snové sezoně v okresním přeboru, kterou projel jako nůž máslem, a vyhrál ji s náskokem dvaceti bodů, se ani není čemu divit, že se na premiéru těší.

A to dokonce tak, že trenér Kamil Eliáš hned po postupu prohlásil, že by si dovedl představit i další postupovou euforii po nové sezoně v I. B třídě! „Přiznám se, že mám určitou představu a sen, i když ty opakované postupy se v historii nedějí tak často. Bude to tady ve skromných podmínkách, ale myslím, že když bude sloužit zdraví, tak věřím tomu, že tohle poslední postup nebyl," hlásil hned po předčasném postupu.

Nyní ale je již opatrnější a přeje si hlavně pohodovou sezonu. „Chtěli bychom hrát minimálně ve středu tabulky, hlavně nemít nervy, protože když se hraje pod tlakem a o záchranu, tak to není ono, a my se tím fotbalem chceme hlavně bavit. A důležité samozřejmě je, aby byli spokojení i diváci, hlavně pro ty se to hraje. A když se zadaří, tak bychom klidně tam nahoře trochu ty vody čeřit mohli," nastínil kouč Velkého Beranova Kamil Eliáš, který svůj tým v letní přípravě nijak zvlášť neposiloval. Trenér tedy vsadí na ty hráče, kteří si I. B třídu „vykopali".

SK HORNÍ CEREKEV

Fotbalisté z východní výspy Pelhřimovska nejsou v I. B třídě nováčkem v pravém slova smyslu. Dá se říci, že je pro ně tato soutěž tradiční, v minulých letech byli jejím pravidelným účastníkem. Vrcholem byla sezona 2011/2012, kdy skončili na třetí příčce a lepší bilanci už měly jen postupující Luka a Kamenice n. L. Není bez zajímavosti, že z pozice hrajícího trenéra tehdy Horní Cerekev vedl Jiří Mezera, který se na lavičku celku vrátil před touto sezonou a ke spolupráci si přizval dalšího stále aktivního hráče Michala Kůtu.

„Jsme rovnocenní trenéři. S tím, že já mám na starosti herní složku a Michal se stará o kondiční věci," objasnil Mezera rozdělení kompetencí. Horní Cerekev si po sestupu na jaře roku 2014 pobyla v okresním přeboru Pelhřimovska jen jednu sezonu. Soutěž vyhrála o parník, druhá Obrataň byla o 14 bodů zpět. Tým navíc přidal i vítězství v poháru OFS, proto i po postupu vyloženým outsiderem nebude. „Uvidíme, jak zvládneme první kola, protože v nich nebudeme z důvodu dovolených hráčů kompletní. Každopádně bude třeba získávat body hlavně doma," ví Mezera. Mužstvo před sezonou posílili Zelenka a Duba, kteří dorostenecká léta strávili v divizním Pelhřimově.

SPARTAK POČÁTKY

Pro Počátky není krajská soutěž nepopsaný listem. Klub hrál I. B třídu už v rámci jižních Čech a epizodně i dvakrát pod hlavičkou Vysočiny. Od sestupu v roce 2009 se ale protloukal Poutník ligou na Pelhřimovsku. Letos mu o patro výše pomohla souhra okolností, když činnost ukončilo béčko Pelhřimova a na uvolněné místo v krajské soutěži se odmítla posunout v okresním přeboru druhá Obrataň.

Třetí Počátky odvahu nalezly.

„Možná si za dva měsíce budeme drbat hlavy, ale bylo by špatné, kdybychom to nezkusili. Ve výboru jsme se shodli, že na soutěž ekonomicky máme a hráči pak došli k názoru, že to zkusí," objasnil rozhodování předseda oddílu Petr Král. Ten už v červnu předeslal, že bude potřeba tým doplnit, aby byl konkurenceschopný. Přišli ovšem jen Kníže z Červené Řečice a Matys z Telče. Žádaná posila na post brankáře zatím nedorazila. „Víme, že je to naše slabina a situaci stále řešíme. Máme v jednání zkušeného gólmana, který chytal i vyšší soutěže. Snad to dotáhneme do zdárného konce v nejbližších dnech," doufá předseda Král.

TATRAN ŽDÍREC N. D. B

Třetí návrat. Ten zažívá do krajské soutěže rezerva ždíreckého Tatranu. Poprvé si postup do I. B třídy zajistila v sezoně 2007/08, ale bylo z toho pouze roční účinkování. Tehdejším svěřencům Vlastimila Legáta ml. se podařilo vzápětí do krajské soutěže vrátit, když dokázali vyhrát v Ledči vysoko 5:0. Tenkrát v ní vydrželi dva roky a o návrat se pokoušeli dlouhých pět let.

Podařilo se to až letos pod taktovkou hrajícího trenéra Tomáše Máši. Ten se svým týmem vyhrál okresní přebor o pět bodů před dotírajícím Rozsochatcem. „Byla to hodně vyrovnaná soutěž a rozhodly až poslední čtyři zápasy. My jsme měli výhodu, že jsme měli kam šáhnout a pomohli nám hráči A-týmu," prozradil Máša. Ten věří, že se ždírecká rezerva v I. B třídě usadí na delší dobu.

„Já doufám, že to tak bude. Měla by dobře fungovat spolupráce s A-týmem, měli by za nás hrát hráči, kteří v krajském přeboru nebudou tolik vytíženi. Předpokládám, že budeme hrát střed tabulky nebo výš," řekl ždírecký kouč.

Spokojenost je ve ždíreckém béčku i s letní přípravou. „Role hrajícího trenéra je nevděčná role, proto mi začal pomáhat Zdeněk Pleva, Ladislav Polanský a Martin Dostál. Na přípravě jsme se podíleli všichni a byla super, kluci si mákli, jen mě mrzí, že nám dva soupeři odřekli přípravné zápasy," dodal Máša.