Zdálo by se, že výchozí pozice pro zbytek soutěže to není špatná. Na velké výskání to však není. Příští rok přijde reorganizace krajského přeboru a už nyní je jasné, že sestupovat budou minimálně tři týmy. Jistotu v každém případě zajišťuje desátá příčka, na tu jedenáctou má Přibyslav náskok dva body, na jistojistě sestupující čtrnáctou pět.

„Po vydařeném začátku jsme mysleli na vyšší bodový zisk. Jenže potom přišla dlouhá černá série, a my jsme nakonec tak po dvou výhrách na závěr rádi za dvacet bodů," hodnotí střízlivě podzim přibyslavský kouč Radek Havlíček.

DOBRÝ ÚVOD. Dvě třízápasové série bez porážky zažili na podzim fotbalisté Přibyslavi. Ta první přišla hned na úvod a vypadalo to, že tým Radka Havlíčka čeká zajímavý ročník. Čtyři body totiž vybojoval na hřišti soupeřů.

„Začali jsme výborně. Zvládli jsme nevyzpytatelný úvodní zápas na hřišti Třeště a přivezli jsme si bod za bezbrankovou remízu ze Ždírce, který je velkým adeptem na vítězství v přeboru," uvedl Havlíček.

ZÁPAS PODZIMU. Po dvou porážkách na hřištích soupeřů přišel nejvydařenější duel. Dalšího aspiranta na postup, Humpolec, přejela Přibyslav jasně 5:2. „Také Humpolec vyhlásil útok na postup. Kvůli špatnému terénu byl zápas odložen z nedělního termínu na středu, soupeř se nám za to chtěl sportovně pomstít. My jsme však byli dobře připravení a Humpolec jsme přehráli. To ostatně také uznal. Z naší strany to bylo jednoznačně naše nejlepší vystoupení na podzim," pochvaluje si Havlíček.

ČERNÁ SÉRIE. Po hodech přichází půst. Přišla velmi špatná střední fáze, osm zápasů bez vítězství srazilo tým do druhé poloviny tabulky. Vrchol přišel na hřišti Čáslavi, porážku 2:1 Havlíček těžko rozdýchává.

„Je pravda, že jsme odjížděli do Čáslavic v okleštěné sestavě, ale vymlouvat se na to nechceme. Byl to výbuch, zápas, na který musíme zapomenout. Od začátku bylo všechno špatně, nebyla bojovnost, nebylo nasazení, nedařila se kombinace. Prostě ztráta, která nejvíce mrzí."

ZRANĚNÍ. V současném krajském přeboru je každý zraněný hráč citelnou ztrátou. V případě Přibyslavi došlo ke znásobení efektu. Marodka se plnila, zejména potom oporami a zkušenými hráči. „Radek Krčál odehrál první tři zápasy, pak se zranil. Postupně dál vypadli Miloš Krčál, Honza Flekal, Lukáš Adamec, Martin Strašil a Tomáš Říha. Najednou odešla celá defenziva, s Lukášem Adamcem jsme zase přišli o nějaké góly," povzdechl si Havlíček. Je nabíledni, kdy se to projevilo. K zmiňovaným výpadkům došlo právě během té černé série.

FARMA. Napříč fotbalovým spektrem se vedou „shakespearovské" diskuse: Mít, či nemít farmu. Být, či nebýt farmou. Přibyslav si odnáší příjemný poznatek, na spolupráci s divizním Slavojem Polná vydělala.

„Z předchozí mé odpovědi to je jasné. My jsme toho využili, protože některá zranění se protáhla až do konce podzimu. Doplnili jsme tým hráči z Polné, výhodou bylo to, že jsme nemuseli dělat velké změny. Přicházeli účelově na chybějící posty. Naše opory, jako Flekal nebo Miloš Krčál, zase získaly herní praxi v divizi. To dokázali pak zužitkovat. Větší zatížení navíc zvládali dobře, protože mají solidní kondici."

ZMĚNA SYSTÉMU. Po dlouhé černé sérii věděl Havlíček, že musí něco změnit. „Dříve jsme hráli v rozestavení 4 – 4 – 2. Přešli na systém 4 – 5 – 1. Vyhovuje nám to více, zlepšili jsme pohyb i hru. Projevilo se to už v zápase s Herálcem (remíza 0:0), pak jsme přidali dvě výhry s týmy Luk a Třeště. To byla ta druhá úspěšná minisérie, která by mohla na jaře pokračovat."

ZIMNÍ PŘESTÁVKA. „Přípravu na jaro zahájíme druhého února. Trénovat budeme třikrát týdně. Zpočátku to bude klasické nabírání kondice, práce na dynamice, pak budeme pilovat herní situace. Zaměříme se hlavně na standardky. Máme v plánu pět přípravných zápasů, dva týdny před jarním startem uděláme soustředění v Jevišovicích. Chceme zapojit zase dorostence, tahle spolupráce nám vycházela. Měli bychom posílit i o dva hráče, jmenovitě však ještě konkrétní nebudu."

SK Přibyslav
Umístění: 8. místo.
Bilance: 5 výher, 5 remíz, 6 proher.
Skóre: 24:25.
Bodový zisk: 20 bodů.
Tabulka pravdy: minus 1 bod.
Příznivá série: 3 zápasy bez porážky se ziskem 7 bodů při skóre 7:3.
Černá série: 8 zápasů bez výhry se ziskem 4 bodů při skóre 7:14.
Trenér: Radek Havlíček (16 zápasů).
Góly: 7 – Vopršal (1 z PK). 5 – Adamec (1 z PK). 4 – Krčál. 1 – Flekal, Vykoukal, Pochop, Lančarič, Pražák, T. Musil, Kunc, vlastní.
Čistá konta: 2 – Uhlíř (1. a 3. kolo). 1 – Bednář (12. kolo).
Hodnocení Deníku: Naprosto nevyzpytatelná byla pro ostatní týmy Přibyslav. Dokázala přivézt bod ze Ždírce i Jemnicka, doma porazit Humpolec, ale pak prohraje v Čáslavicích. Ve všech ukazatelích je průměrná.
Známka Deníku: 3.