Přebral jste brodský fotbal po svém strýci Oldřichu Mazánkovi. V jakém stavu jste klub přebral?
Fotbal je v pohodě. Finančně je klub srovnaný. Řešíme jen dílčí problémy, které se aktuálně týkají nynější situace s vyplácením dotací od FAČR a MŠMT, na kterých jsme jako 90% klubů závislý. Pro mě není problém v této funkci pokračovat. Výbor se nezměnil, všichni členové jsou pracovití. Pouze jsme vybrali jednoho člena navíc z řad rodičů, abychom byli více propojeni právě i s rodiči.

Dříve byli komunikační problémy s vedením města. Tyto vztahy se zlepšily?
S místopředsedou Radkem Kolářem jsme na městě byli, informovali jsme pana starostu i radu města, jak předání klubu proběhlo, nastavili jsme si pravidla. My rozhodně nechceme s městem bojovat. V tuto chvíli pro nás město dělá hodně. Máme od něj podporu nejen finanční, ale technickou ohledně areálu. Vážíme si, co město pro fotbal dělá.

Novinkou je výměna umělé plochy na druhém hřišti. Jak jste spokojeni s novým povrchem?
Mít novou umělou trávu je super pro všechny členy klubu. Nejen kvůli hrozícím zranění hráčů, ale také jsme naprosto bez problémově získali atestaci od FAČR (Fotbalová asociace České republiky – pozn. Autora), která je potřebná proto, aby se na tomto povrchu daly hrát soutěžní utkání. Atestaci máme na další čtyři roky.

Mohl byste zhodnotit dosavadní výsledky mládeže?
My výsledky mládeže nehodnotíme. Hodnotíme spíše přístupy trenérů, abychom měli dostatečný počet hráčů v jednotlivých kategoriích. Zaměřujeme se na to, aby kluky fotbal bavil a rozvíjeli zejména svoje individuální dovednosti. Samozřejmě posloucháme, proč zde máme SpSM (Sportovní středisko mládeže – pozn. autora), když výsledky nejsou odpovídající. Podle našeho mínění, ale není nejdůležitější mít výsledky, i když je samozřejmě úplně nepotlačujeme. Na prvním místě je pro nás výchova mladých fotbalistů, kteří budou konkurenceschopní ve vyšších kategoriích a v tom jim pomůže srovnání s těmi nejlepšími jako je Slovácko, Zbrojovka Brno, Sigma Olomouc a ostatní, a proto zde SpSM bezpodmínečně musí zůstat. Samotné výsledky řešíme až od druhé poloviny mladšího dorostu.

Výsledky dorostu vás tedy uspokojují?
Mladší dorost je kolem třetího místa, tam vládne spokojenost. Hlavně v tomto ročníku máme plno kluků, na kterých by se dalo do budoucna stavět a hlavně našich kluků. Starší dorost chceme v soutěži zachránit.

Do Slovanu se vrátil dorostenec Michal Polcar…
Ten se vrátil pouze na půl roku z Jihlavy, protože jihlavská U19 se potřebuje v soutěži zachránit a kádr staví na ročníku 98 a Michal je o rok mladší, tak se do kádru nedostal. Trénuje i nadále v Jihlavě, v Brodě má předzápasový trénink a hraje zde zápasy. Pro nás je to obrovská posila, která je v týmu znát. A myslím že působení u nás je pro něj lepší než vysedávání na jihlavské lavičce. Třeba se s ním domluvíme i na delší než půlroční spolupráci.

Spolupráce s Jihlavou tedy funguje podle vašich představ?
S Josefem Morkusem (mládežnický manažer FC Vysočina Jihlava – pozn. autora) máme nastolená pravidla. Hráče, které si Jihlava vybere v žákovském věku, tak tam jdou zadarmo, studují tam, kvalitně trénují a hrají těžká utkání. Pokud se v Jihlavě nechytnou, tak se zase zadarmo vrací k nám. Pro nás je to super, protože přijde hotový hráč minimálně do divize. Takovou spolupráci máme ale i s jinými kluby (Jablonec, Slavia, Dukla).

A-tým Slovanu loni sestoupil z divize, nyní ztrácí čtyři body na vedoucí Ždírec nad Doubravou. Je prioritou postup?
Oficiálně žádný cíl stanoven pro áčko nebyl. Samozřejmě si město Havlíčkův Brod zaslouží vyšší soutěž než je krajský přebor. Když se to povede nyní jenom dobře, když ne, tak situaci nebudeme v žádném případě hrotit. Jsou zápasy, které se klukům nepovedly, ale Ždírec taky ztrácí, jako doma s Chotěboří. Situaci necháváme volný průběh.

Vaše osobní cíle v klubu, kterých byste rád dosáhl?
Ještě je příliš brzy na stanovení mých cílů. Teprve přes měsíc jsem předsedou, tak se spíše se vším seznamuji, co vše tato funkce obnáší. Samozřejmě se i s některými lidmi radím. Ale prvotní cíl je, jak jsem již zmiňoval zachránit divizi dorostu. Dochází k reorganizaci této soutěže, kdy bude padat minimálně šest týmů. Nedovedu si představit, že bychom spadli a měli s těmi všemi kluky hrát pouze krajský přebor. Dalším jasným cílem je stabilizace a doplnění A-týmu z vlastních řad.