O všem se rozhodlo na dalekém Zlínsku. A hned k tomu přispělo několik faktorů. Třebaže Luhačovice ovládly letošní ročník fotbalového krajského přeboru, rozhodly se nabídku postupu do divize nepřijmout. Naopak tuto příležitost využilo Strání, a vzhledem k odhláškám rezervy Zlína a Slovácka stejnou možnost dostaly i třetí Morkovice a čtvrtý Vsetín. Zatímco Valaši na nabídku rádi kývli, Morkovice vše odpískaly v sobotu po zápase v Boršově, kde vyhrály 7:0.

„Bylo to narychlo. Po zvážení všech pro a proti jsme s díky odmítli. Příští rok se o postup pokusíme sportovní formou a lépe nachystat. Místo nás tak jde do divize Havlíčkův Brod,“ upřesnil člen výboru a sportovní manažer mužských výběrů Morkovic Martin Oplt.

U Sázavy tak mohla propuknout po výhře nad Žirovnicí dodatečná radost. A Slovan nabídku neodmítne. „Nechtěli jsme tlačit za každou cenu na postup, ale nabídka se neodmítá,“ zní stanovisko předsedy klubu Pavla Mazánka.

Ivan Pilný (ANO)
Přijíždí nový ministr financí

Tím se tak uvolnilo jedno místo v krajském přeboru, které s největší pravděpodobností zaplní Speřice. Ty skončily na druhém místě v I. A třídě skupiny A a získaly o pět bodů více než v sousedním béčku tým Budišov-Nárameč. „Definitivní rozhodnutí padne ve středu ráno, ale na devadesát procent nabídky využijeme,“ potvrdil trenér Jiří Holenda.

Speřice před časem už jednou postup vzdaly, teď je prý však jiná situace. „Tehdy jsme neměli tak výhodné složení týmu, teď je perspektivní. Některé posty musíme doplnit, ale to bychom mohli zvládnout,“ dodal.

Krajský přebor Vysočiny tak čeká velké okysličení: Košetice, Speřice ani Kouty totiž ještě tak vysoko nikdy nehrály.

Lavina změn samozřejmě pokračuje i v I. A třídách. Kostelec se radoval už v neděli, poté co bylo potvrzeno, že Vladislav přihlásí v příští sezoně jen okresní přebor. Teď se naskýtá možnost i pro další tým ze třetího místa – Moravec. I odsud pak jdou zvěsti, že postup tým ze Žďárska přijme. Hráči i trenéři se vyslovili pro, rozhodně pak vedení klubu.

Tradičně největší veletoče jsou pak v I. B třídách. K pětici vítězů okresních přeborů pak přibudou ještě dva týmy ze druhých míst. Tím prvním bude Stařeč na uvolněné místo Vladislaví. Mimochodem, postup mimo pořadí uplatnil tým Starče už před šesti lety, kdy se místa vzdaly Hartvíkovice. Těm se jejich krok vrátil loni, když převzali právo na I. B třídu po týmu Čáslavice-Sádek.

Exit games. Uniknout ze zamčené místnosti za jednu hodinu mohou zkusit děti i celé rodiny na zámku ve Světlé nad Sázavou.
Fenomén únikových her dorazil i do Světlé

V sázce je pak ještě druhé volné místo pro týmy ze druhých míst. Nejvíce bodů získal Stonařov z Jihlavska, ale z jeho táboru optimistické zvěsti o přijmutí postupu nepřicházely. Na řadě by tak měl být klub Starého Ranska z Havlíčkobrodska, který čeká ještě poslední kolo.