Proto není divu, že některé mančafty „ulovily" celkem velké ryby. Jiným ale stěžejní hráči pláchli, nebo ukončili kariéru!

Během zimní přestávky se do Havlíčkova Brodu vrátil Jaroslav Kubát, který před rokem a půl odešel do Rakouska. „Jarda býval v Brodě základním hráče svého času. Bude to pro nás zpevnění naší záložní řady. Patří do skupiny hráčů, kteří jsou schopní v základu hrát," řekl k návratu zkušeného hráče havlíčkobrodský trenér Miroslav Plíšek.

Zákaz startu

Přibyslav přes zimu posílila nejen na poli hráčském, ale také realizační tým. Na pozici trenéra vystřídal Františka Prchala bývalý brankář Jaroslav Holcman. Ten zároveň vyjednal přestup záložníka Petra Slanaře, který hrával za Pohled a podzim strávil v havlíčkobrodském C-týmu. „Věděl jsem o něm, hráli jsme spolu v céčku. Byla ho tam škoda. Nikdo v Brodě s ním nejednal, tak jsem ho oslovil, a po týdnu souhlasil. Očekávám od něj zkušenost, že si vyhoví ve středu hřiště s Milošem Krčálem. Navíc je to univerzální hráč, a je schopný hrát i z lajny," řekl o své nové posile Holcman, který kroutí hlavou nad tím, že Havlíčkův Brod zakázal Slanařovi nastoupit v zápase právě proti Slovanu. „Nechápu to v lize, natož v krajském přeboru."

Návrat domů

Bývalý mládežnický reprezentant Jiří Pikl bude hrát zase doma. Do Humpolce se vrátil po půlročním angažmá v divizním Pelhřimově, kde vinou zdravotních problémů neodehrál zdaleka všechny podzimní zápasy. „Když přišel, z hlediska fyzické kondice dost zaostával, ale pracuje na sobě," uvedl k posile trenér Humpolce Ján Kubík a na téma Piklovy role v týmu dodal: „Je to zkušený hráč, osobnost. Měla by se kolem něj točit naše hra. Měl by jí tvořit ze středu hřiště nebo působit pod hroty."

Z Polné do Polné

Třetí tým podzimní tabulky má také jednu posilu. Dres Sapeli Polná s číslem 19 bude na jaře oblékat Štěpán Bambula, který přišel z polenského Slavoje. „Do našeho klubu měl namířeno již před pěti a půl roky, nakonec se však u nás neobjevil, a došlo k tomu až nyní," nastiňuje trenér Sapeli Jiří Babínek, kterého příchod univerzála těší, i když to prý s velkou pravděpodobností bude výpomoc jen půlroční.

„Je to hlavně dobrý kluk, nebude s ním žádný problém. A já ho vidím na řadě postů, tak jako jiné kluky. O tom jsme spolu mluvili. Je to zkušený hráč, který může hrát na více postech. Kondičně nemá problém, balon také zná," doplňuje Babínek, který je rád, že se do jeho týmu vrací také Pavel Matějíček.

Rezerva jako přestupní stanice

Hodně zajímavou posilu získali do jarních záchranářských bojů fotbalisté rezervy Velkého Meziříčí. Tým v zimní pauze posílil ofenzivní záložník Jan Caha, který se do fotbalového kolotoče vrací po roční pauze zaviněné těžkým zraněním v podobě přetržených křížových vazů. Třiadvacetiletý odchovanec Jihlavy kdysi platil za velký talent, svého času jej také testovala pražská Slavia. Ve Velkém Meziříčí už Caha působil před čtyřmi léty, tehdy v ještě divizním áčku. „Domluva je taková, že se Honza tento půlrok rozehraje u nás a výhledově by se mohl, pokud se dostane zpět do formy, přesunout do kádru áčka. Pro nás je to velká posila do středu pole, kde máme po odchodu Ráčka trochu mezeru. Honza zdejší prostředí dobře zná, při předchozím působení se mu v klubu líbilo, cítí tu perspektivu," řekl k nové posile trenér rezervy Velkého Meziříčí Petr Munduch, který bude moci na jaře využívat také jednoho z dvojice kvalitních gólmanů třetiligového áčka. „K Rosťovi Krubovi v zimě přibyl Čermák z Pelhřimova. Oba jsou to výborní gólmani, ale chytat může pouze jeden, ten druhý by měl nastupovat za nás," dodal Munduch.

Kříž jde do Rakouska

Na Třebíčsku se počítají hlavně ztráty. Tu nejcitelnější zaznamenalo Jemnicko. Po podzimu poslední tým tabulky se minimálně na jaro bude muset obejít bez kanonýra Františka Kříže, který zamířil do rakouského Gerassu. „Máme domluvu, že to jde zkusit," prozradil trenér Jemnicka Zbyněk Kincl, který nevylučuje letní návrat snajpra. Řady jeho týmu opustil i Martin Kelbler, který bude působit ve Staré Říši.

Ze země jižních sousedů se naopak vrací špílmachr Tomáš Krejča. „Zkoušíme Svěráka z Luk a po zranění se nám zapojili do lehčí přípravy Tobolka s Jirkou Kinclem, kteří by na jaře měli už naskočit do hry," hlásí Kincl.

Tradičně minimum změn hlásí Okříšky, které neposilovaly, ale v odvetné části sezony se budou muset obejít bez dlouhodobě zraněného obránce Vody.

Šplíchal skončil

Beze změn bývá obvykle i kádr Moravských Budějovic, který na jaro neposílil a rozloučil se pouze s končícím útočníkem Josefem Šplíchalem, který v minulých letech týmů několikrát záchranu v kraji vystřílel. „Bude nám chybět, byl to opravdový útočník. Nahradit ho budeme muset ze svých vlastních řad," nechal se slyšet budějovický lodivod Tomáš Kyzlink mladší.

Kádr se tradičně mění před každou půlsezonou v Jaroměřicích. Brankář Klubal se vrátil do Šebkovic a na jeho místo přišel z Tasovic Tomáš Šebela, který v Jaroměřicích již dříve působil. Tým opustil i Hověz, který zamířil do rakouského Drosendorfu. Naopak z jiného klubu ze země jižních sousedů, Röschitzu, posílí jaroměřický tým staronový útočník Jiří Míča.