Dosavadní bilance zatím není pro svěřence Miroslava Baruse příznivá. Naposledy to potvrdila prohra s Benátkami.

Zvítězit Rebelové dokázali pouze nad Šumperkem, který však o dva dny později dokázal porážku Rebelům v Kotlině vrátit, juniorským výběrem Komety Brno a po samostatných nájezdech nad maďarským Férencvárosem Budapešť.

Ani v Benátkách se havlíčkobrodským hokejistům výsledkově příliš nezadařilo. Hráči z Vysočiny neměli před utkáním s dalším prvoligovým soupeřem ani čtyřiadvacet hodin na regeneraci po utkání s Draky ze Šumperka. Havlíčkobrodští trenéři navíc postavili do utkání pouze patnáct hráčů.

„Přijeli jsme se třemi pětkami. Někteří kluci, o kterých máme jasno, dostali volno," řekl pro klubový web k sestavě asistent trenéra Richard Cachnín.

I přes znatelnou únavu byli hosté z Vysočiny lepším týmem, a po předchozích špatných výkonech, kterými jednoznačně nepotěšili své fanoušky, se prezentovali zlepšenou hrou. Problémem bylo tentokrát zakončení, kde si Rebelové vylámali zuby na výborně chytajícím Vítkovi Vaněčkovi, havlíčkobrodském odchovanci, jenž se jako mladý vydal za oceán a nyní je na hostování právě v Benátkách.

Přísnější kritéria však snesla defenziva Havlíčkova Brodu, na niž si trenéři stěžovali. „Musíme začít obranou, kde máme problémy. Jsou zde především ofenzivní beci a jenom jeden defenzivní," poznamenal Barus k současnému stavu mezi obránci.

V Brodě tak spoléhají na posily z extraligových celků, kde se začínají tvořit soupisky pro nadcházející ročník, a hráči, kteří se neprobojují do sestavy, budou posláni do prvoligových týmů.

„Na zkoušku přijdou ještě další dva hráči z Olomouce, jeden ze Slavie," poznamenal k možným posilám, jež dorazí na Vysočinu příští týden. Právě příští týden se budou havlíčkobrodští trenéři snažit uzavřít kádr a vybrat hráče, s nimiž definitivně počítají pro I. ligu. „Pak už to chceme uzavřít a pracovat pouze s těmi, které si vybereme do týmu pro sezonu," nastiňuje Barus další průběh přípravy.

Jediný post, kde jsou trenéři již rozhodnuti, je pozice brankáře. Na jméno jedničky si však příznivci havlíčkobrodského hokeje musí ještě počkat. „Brankář je jasně daný, ale dokud to nebudou ti hráči vědět, tak to nebudeme prezentovat do novin," vysvětluje Barus důvod, proč nesdělil jméno brankáře, jenž vstoupí do sezony jako číslo jedna.

Kromě individuálních chyb na ledě není trenér Rebelů spokojen ani s přístupem některých hráčů. „Někteří hráči k tomu přistupují tak, že to myslíme ve srandě, ale ono to tak není," kritizuje dosavadní chování několika svých svěřenců.

Zároveň dodává, že ani hráči pod smlouvu si nemohou být jistí svým místem v sestavě Havlíčkova Brodu. „Musíme pořád tvrdě pracovat. I ti, co mají smlouvy, mohou odejít a okamžitě tady skončit," uzavírá Barus diskusi na téma sestavy.

BENÁTKY – HAVL. BROD 3:1
Branky a nahrávky: 19. Maďar (Beránek), 40. Krejčík (Špaček, Ulrych), 46. Ordoš (Mikyska) – 29. Jankovič (Trummer, Sedlák). Diváci: 55. Třetiny: 1:0, 1:1, 1:0.

Benátky: Vaněček – Niko, Pabiška, Beránek, Jandejsek, Pokorný, Kovář, Ulrych – Špaček, Skořepa, Krejčík – Vařecha, Maďar, Bittner – Mikyska, Skalický, Havlas – Ordoš, Miškovský, Kalfiřt – Jonák.

Havlíčkův Brod: Dlouhý – Pavlíček, Prokop, Kolář, Jeník, Sedlák, Vala – Trummer, Jankovič, Kuchta – Ludvík, Stehlík, Minárik – Pejchar, Přikryl, Endál.

Lukáš Zelený