Těžko bychom v této skupině hledali sérii, která by podle předpokladů měla skončit jednoznačně. I přesto, že Havlíčkův Brod vyzve druhý celek základní části, Tábor, a žďárské Plameny narazí dokonce na vítěze Kolín. Oba týmy si už v letošní sezoně dokázaly, že je umí porazit.

Nově postavený tým havlíčkobrodských Bruslařů prošel přes Písek do čtvrtfinále, ve kterém vyzve Tábor.

Předkolo však nebylo pro Havlíčkův Brod vůbec jednoduché, Písek disponuje kvalitním týmem. „Bylo to hodně vyrovnané, rozhodly maličkosti. Klíčové asi bylo, že máme v týmu rozdílové hráče jako Endál nebo Třetina," myslí si opora Bruslařů, brankář Čeněk Novák, který také sehrál důležitou roli.

Teď se ale svěřenci Aleše Tottera soustředí na čtvrtfinále. Také tato série by měla být ozdobou druholigového play-off. Kvalitní týmy a plné tribuny na obou stadionech a vynikající atmosféra. Tím spíš, že Bruslaři hodlají svého soupeře pořádně potrápit. „Nepovažujeme se za outsidery. Chceme jít dál, ale uvědomujeme si, že to bude velmi náročné," říká odhodlaně Novák.

Táborské Kohouty už letos dvakrát Bruslaři pořádně potrápili. Na táborském ledě sice domácí po dramatickém zápase uhájili o jedinou branku tři body, ale v havlíčkobrodské Kotlině si bezpečné vítězství připsali svěřenci Aleše Tottera. „Psychicky nám to vítězství může pomoci. Víme, že s nimi umíme hrát a jsou k poražení," povídá jednička havlíčkobrodského brankoviště Novák.

Větší výhodu mají ovšem hráči Tábora, kteří hrají pravidelně na špici druhé ligy, a v loňské sezoně dokonce bojovali v kvalifikaci o první ligu. „Pokud by se nám podařilo Táboru sebrat alespoň jeden zápas, bylo by to skvělé. Tahle série s týmem, který vloni hrál baráž a bude tam chtít i letos, pro nás bude výbornou zkušeností," říká skromně trenér Totter.

Plameny na lídra

Možná ještě o něco tvrdší oříšek čeká žďárské hokejisty. Ti ve čtvrtfinále narazí na v základní části suverénní Kolín. Menší výhoda pro Plameny by mohla být rozehranost z předkola, ve kterém vyřadily Nymburk. „To, že jsme zůstali v zápasovém tempu, pro nás může být výhoda. Sil na to, abychom odvedli stoprocentní výkon, máme dost," říká obránce žďárského týmu Petr Beneš.

Kolín a Žďár, to jsou již tradiční druholigové adresy, ale v play-off se v novodobé historii utkají poprvé. Ačkoliv favoritem jsou Kozlové, mohli by se o Plameny lehce spálit. V základní části chyběla žďárským hokejistům jediná branka, aby na ledě Kolína bodovali. Doma si však Plameny došly po skvělém výkonu poměrně pohodlně k vítězství. „Byli jsme samozřejmě rádi a teď nám to může pomoci. Do série jdeme s čistou hlavou a s vědomím, že můžeme vyhrát," říká Beneš.

Žďárští ukázali již v loňském play-off, že favorita potrápit umí. Ve čtvrtfinále proti Táboru sice nezvítězili ani jednou, ale táborský brankář Klestil označil Plameny po skončení vyřazovacích bojů za nejtěžšího soupeře. Šance na postup nejsou nikterak veliké, žďárští hokejisté však nic nevzdávají. „Musíme dobře potrénovat, ale tam to s hokejem asi nic moc společného mít nebude. Budeme válčit, bojovat, bránit a skákat do střel a nějak to dopadne," řekl odhodlaně pro žďárský klubový web Tomáš Střecha.

Hokejové menu
II. liga, skupina Západ, čtvrtfinále play-off, první zápasy
Čtvrtek od 18.00: Tábor – HAVLÍČKŮV BROD, Kolín – ŽĎÁR NAD SÁZAVOU, Vrchlabí – Jablonec nad Nisou, Klatovy – Kobra Praha.

Ondřej Krásný