Mimo jiné zmiňuje, proč tým opustil Lukáš Havel, a nebyla prodloužena smlouva trenéru Jiřímu Mičkovi.

Vrátím se ještě k loňské sezoně, kdy brodským fanouškům nebylo pořádně vysvětleno, proč tým opustil nejproduktivnější hráč Lukáš Havel. Můžete se k tomu vyjádřit?
V jednom zápase došlo k jednomu incidentu mezi trenérem a Lukášem Havlem (byl trenérem poslán během třetiny do kabiny, ale do další třetiny nastoupil – pozn. autora), samozřejmě to vnímal i zbytek mančaftu, bohužel tenkrát po zápase vládly emoce, vedení šlo do kabiny, které si chtělo s Lukášem i trenérem vše vyříkat, padla tam ostřejší slova a Lukáš řekl, že končí. Slovo dalo slovo a v emocích se to podepsalo. Lukáš je střelec, pan hokejista, ale bohužel je taky svůj.

Výbornou práci tady odvedl trenér Jiří Mička, proto každého zarazilo, že s ním nebyla prodloužena smlouva. Proč se tak stalo?
Nebudeme se vůbec bavit o tom, že Jiří Mička tady odvedl skvělou práci, to je bez debat. V prosinci se měla podepsat nebo domlouvat nová smlouva, zase tam proběhl komunikační problém mezi majitelem a trenérem. Řeklo se, že se to podepíše po sezoně, bohužel v play-off se vyskytly nějaké problémy, které já nechci vůbec prezentovat a rozhodlo se, že Jirka pokračovat nebude.

Funkce hlavního trenéra jste se ujal vy, společně s Richardem Cachnínem. Jak nyní vnímáte situaci A-týmu, který má i s přípravnými zápasy osmnáct porážek v řadě?
Hlavní problém vidím v nás, že jsme se rozhodli hrát s mladými hráči. Spletli jsme se v jedné věci, a to v podstatné. V době, kdy byly vojenské týmy Dukla ne VTJ, tak ti hráči chtěli trénovat, chtěli hrát. Takže to byl trénink, jídlo, trénink, spánek a pořád dokola. Já jsem zažil vojnu na osmnáct měsíců, ale po roce se z nás už stali nějací hráči. Dnes je jiná doba a není to jen v hokeji, tak dřinu dnes hráči nepochopili a neberou si ji k srdci, nechce se jim pracovat navíc, radši hráli na pokojích počítačové hry. Mysleli si, že to zde budou mít jisté. Mohou si na zimák dojít i odpoledne například do posilovny, ale to už nedělají. Pocítili jsme to výsledkově a doba jejich hájení už skončila. Bohužel to musíme překonat, abychom byli konkurenceschopní.

Určitě jste si všiml, že ubylo diváků, ale i fanoušků v kotli. Došlo mezi vedením a fanoušky z kotle k nějaké rozepři?
Když minulý rok přišli noví akcionáři, tak proběhla schůzka, která nedopadla dobře. Představa fanoušků byla jiná, než představa majitelů. Hokej není pro ně atraktivní, prohráváme, ale už přišli i hráči, na které se chodit dá, jako na Micku nebo Kotašku, kteří mají extraligové zkušenosti. Už je na koho se chodit dívat, jen to chce doladit nějakým povedeným utkáním, od kterého se vše odrazí. A další věcí je, že hráči za situaci mezi vedením a fanoušky nemohou.

Fanoušci ale chtěli nějaké výhody…
Pan Beránek a pan Venc, kteří s Rebel Hearts spolupracují, tak jim výhody dali, ale chtěli další a řekněme si to na rovinu, výhody se mezi ostatní fanoušky nedostaly, což je zavádějící. Dnes si stěžují, že na stadioně chybí generace fanoušků, ale o to se za určitých výhod měli postarat oni, ale nestalo se tak. To, že se jim to nepovedlo, není naše chyba.

Další věcí je, že by rádi viděli v týmu více brodských hráčů?
Vím a já jsem to tak měl jako hráč nastolené, že hokej se hraje pro fanoušky a ti se musí na stadioně při zápase bavit, ale dnes se nedaří Chlubnovi, Milfeit není v ideální formě, naopak se daří Kuchtovi. Další Čeněk Novák a Filip Vala šli hrát juniorskou extraligu do Slavie Praha. Ti hráči budou mít herní praxi a do budoucna s nimi počítáme. Fanoušci mohou mít něco proti vedení, proti mně, ale když přijdou na stadion, tak by měli podpořit hráče.

V Havlíčkově Brodě jsou pro střední školy internáty. Neuvažovali jste o studentském vstupném, protože osmdesát korun z kapesného je pro studenta opravdu hodně?
Vůbec nemáme problém si sednout se zástupci škol a domluvit se na určitých podmínkách, jak by mohli školáci chodit na hokej. Je to návod, budeme se tím organizačně zabývat.

Je to určitě jedna z cest, jak mladou generaci na stadiony dostat…
Určitě, s tímto s vámi souhlasím.