Možná pro hokejového fanouška překvapivě zakotvil ve druholigovém Havlíčkově Brodě, on se chce ale soustředit hlavně na rodinu. Vyzkoušel si i angažmá v nejvyšší polské soutěži, a jak ji srovnává s druhou ligou?

Čeká vás druhá sezona ve druhé hokejové lize, proč jste se rozhodl zůstat?
Jednoznačně kvůli rodině. Mám přítelkyni, tříletou dceru a třináctiletou nevlastní, chci být doma a být jim k dispozici. Chtěl jsem také pomoci Havlíčkovu Brodu zpátky do první ligy, takže jsem chtěl rozhodně zůstat tady. To se však může samozřejmě v budoucnu změnit a nebránil bych se střídavým startům někam do první ligy.

Určitě jste ale měl nabídky z vyšších soutěží…
Měl jsem jich víc, nejen z vyšších soutěží, ale i ze zahraničí. Jak jsem řekl, nebránil bych se střídavým startům, pokud bude herní systém vycházet a bude to časově možné, rád pomohu.

Hrály roli v rozhodování ambice Bruslařů?
Určitě to mělo svoji roli, ale pro mě byla hlavní ta rodina, ta je pro mě nyní na prvním místě. Už jsem si chtěl od všeho kolem toho hokeje trochu odpočinout, pro mě je rodina velkou oporou. Navíc se chci věnovat trenérství, které bych v budoucnu rád nějakým způsobem rozjel a chtěl bych v něm být minimálně tak úspěšný jako třeba v hokeji.

Letos máte možnost trénovat i během letní přípravy na ledě, co na tuto novinku říkáte?
Je to opravdu super. Přiznám se, že jsem takovou možnost nikdy neměl nebo nevyužíval. Chodili jsme na led třeba až v červenci, když byla možnost, ale takhle přes léto ne. Je to výborná novinka a zařadil bych to i k mládeži, protože právě v létě se může rozvíjet ta individuální schopnost, na kterou není v sezoně tolik času.

Máte velmi mladý tým, jste skoro nejzkušenější a to vám není ani třicet. Nemohl by to být v nové sezoně kámen úrazu při cestě za postupem?
Já bych spíš řekl, že se ten tým teprve buduje a není to otázka jedné sezony, ale více. Jde o to, aby se ti hráči vyhráli a získali zkušenosti. Nicméně bych přivítal, kdyby přišel jeden nebo dva zkušenější hráči.

Skupina Střed vypadá hodně našlapaně, přemýšleli jste už nad svými soupeři?
Nevím jak ostatní, ale já jsem strašně rád, že to takhle dopadlo. Nechtěl jsem hrát s týmy odjinud, takhle je to velice zajímavé a ta skupina má neuvěřitelnou kvalitu. Zápasy s Táborem, Kolínem nebo se Žďárem měly úroveň první ligy, hrál jsem ji, takže to dokážu posoudit. Hrát čtyřikrát s Táborem, Kolínem pak derby se Žďárem a Pelhřimovem, to je pro diváka strašně zajímavé a mě osobně ty zápasy hrozně bavily. Takže sice to bude velice náročné, ale rozhodně tento systém schvaluji a myslím, že i ostatní, rozhodně krok kupředu.

Vyhovuje vám postavení v týmu, v roli zkušenějšího hráče, lídra?
Každý ode mě tu roli očekává a já s tím musím počítat, ale na druhou stranu si uvědomuji, že bude těžké zopakovat loňskou sezonu. Týmy nás znají daleko lépe a budou si dávat větší pozor. Byl bych radši, kdyby nám kluci z dalších pětek šlapali na paty, a ta síla se rozložila rovnoměrně.

Hrál jste v české extralize nebo v nejvyšší polské soutěži v dresu Sanoku. Dala by se tamní soutěž porovnat s druhou ligou?
Řekl bych, že se to srovnat dá. Ty lepší týmy navrchu jako Tychy nebo Krakov by se podle mě neztratily ani v první lize. Bohužel jsou tam i týmy ze spodku, které by sotva hrály druhou ligu, takže je to hodně rozdílné.

A co se týče divácké návštěvnosti?
Diváci tam byli parádní. Polští fanoušci sport obecně hodně prožívají. Já jsem hrál v malém městě, ale i přesto chodilo v průměru kolem dvou tisíc diváků. V Polsku je hokej poměrně populární a i ve velkých městech jako Krakov je o něj velký zájem, což může někoho překvapit.

Ondřej Krásný