Úpravy se dočkaly především boje o postup či udržení se v soutěži. Představitelé svazu totiž rozhodli o tom, že v nadcházejícím ročníku zruší ve všech seniorských soutěžích s výjimkou extraligy baráž a dojde tedy k přímému postupu a sestupu. Další úpravou, která se týká především druhé ligy, pak bude omezení středečních zápasů, největší změny však mohou přijít na plánovaném pátečním aktivu klubů.

„Důvody zrušení baráže jsou jak sportovní, tak ekonomické," vysvětlil v tiskové zprávě předseda ČSLH Tomáš Král.

Druholigové týmy z Vysočiny ale o správnosti tohoto rozhodnutí stoprocentně přesvědčeny nejsou. „Všechno má své pro a proti. Myslím si, že z hlediska dlouhodobé soutěže je přímý postup a sestup určitě spravedlivější. Na druhou stranu barážové zápasy byly pro fanoušky atraktivní, takže to je něco za něco," zamyslel se generální manažer pelhřimovských Ledních medvědů Aleš Kučera.

Ještě o něco více zkritizoval nové pravidlo žďárský trenér Martin Sobotka. „Myslím si, že je tento systém nespravedlivý pro týmy z první ligy. Do extraligy totiž musí postoupit přes baráž, ale dolů mohou spadnout bez ní," konstatoval.

Podle něj však tato změna na třetí nejvyšší soutěž velký dopad mít nebude. „Kdo chce jít nahoru, tak stejně musí poskládat minimálně z poloviny profesionální mančaft, podobně jako třeba letos Prostějov a pak se tam dostane. Většina týmů na to ale nemá peníze, takže žádnou změnu nepocítí," prohlásil Sobotka.

Další změna, týkající se redukce středečních zápasů, už se týmů z Vysočiny dotkne přeci jenom víc. Klubům díky ní ubude nepříjemné cestování na venkovní zápasy.

„V tomto ohledu je pro nás rozhodnutí svazu pozitivní. Na druhou stranu by pak hrozilo, že se budou hrát za měsíc pouhé čtyři zápasy, což je na druhou ligu málo. Myslím si, že nakonec v měsíci stejně minimálně jedna, nebo dvě středy vložené budou," uvedl Kučera.

Právě možnost odehrání pouhých čtyř zápasů v měsíci kluby hodně trápí. A nebyla by to nepříjemnost jenom pro ně, ale také pro fanoušky, jejichž miláčci by se na domácím stánku představili pouze jednou za čtrnáct dní.

„Proto si myslím, že by se mělo hrát na tři skupiny, jako tomu bylo dřív. Bylo by méně cestování, mohl by se hrát klasický systém středa – sobota a soutěž by podle mě měla přece jenom vyšší úroveň," přemítal Sobotka.

Rozhodne se na pátečním aktivu

Jenže třískupinové složení druhé ligy je už od minulého roku pasé a nic se tom s největší pravděpodobností nezmění ani letos. Přesto by opět mohlo dojít ke změně struktury soutěže.

„Bude se to řešit na pátečním aktivu klubů. Buď zůstane stávající model, nebo by se mohly týmy z Vysočiny přesunout na Moravu a pak by se hrály dvě skupiny po čtrnácti týmech," vysvětlil kouč Plamenů. „Pro nás by ale bylo jednoznačně lepší hrát českou skupinu," doplnil.

Právě přesun klubů z Vysočiny do východní skupiny opravdu není tak nereálný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Předseda klubu z Moravských Budějovic Zdenek Stojánek si dokonce myslí, že už to je hotová věc. „Na svazu nikdy nikdo o ničem nejedná. Tam se vše řídí direktivně a kluby se s tím musí srovnat. Už loni to tak bylo a letos tomu nebude jinak," řekl. „Bylo by pro mě překvapení, kdyby opět nedošlo ke změně. My budeme třetím rokem ve druhé lize a potřetí se změní podoba. Myslím si, že to je k zamyšlení," zakončil.