V roce 2010 koupila společnost ŽSD akcie HC Rebel od města Havlíčkův Brod. Při prodeji těchto akcií vznikla smlouva tří stran mezi HC Rebel, BK a městem na dotace pro rozvoj mládežnického hokeje. Jak se s odstupem času na tuto smlouvy koukáte?
Ty smlouvy, které se tenkrát podepsaly, já vnímám velice dobře. V roce 2010 jsem věděl po čtyřleté zkušenosti, že z financí brodských firem a města se nedá ufinancovat I. hokejová liga. Byl jsem velice rád, že se našel někdo, kdo štafetu převezme, uvolní tím větší finance pro ostatní sporty a posune I. ligu o další roky dál. Každým rokem se částka pro hokej snižovala. Tři roky se zde I. liga uchovala díky firmě pana Hubacze a pana Nedvěda v solidní podobě. Čtvrtý rok se už díky ekonomické krizi nepodařil naplnit rozpočet podle představ, proto je dnes brodský hokej tam, kde je.

Já se vrátím k městským dotacím, které byly určeny na mládež. V prvním roce po vstupu ŽSD do brodského hokeje byla dotace ve výši šesti miliónů, když k tomu připočtu necelé tři miliony od technických služeb, které poskytují mládeži náklady na ledovou plochu a provoz v Kotlině, tak jsme skoro na devíti milionech. Vám přece muselo už tehdy být jasné, že takovou dotaci nelze na mládež profinancovat?
Mládež má provoz za jednu korunu ve všech sportech v Havlíčkově Brodě, to se netýká pouze hokeje. Hokej je obrovsky drahý sport. I k těm čtyřem milionům, které nyní od města na mládež chodí, tak ještě z 50% z této částky se na nákladech podílejí rodiče. Já si dovedu představit, kdybychom chtěli ulehčit rodičům a získat více dětí, protože hodně rodičů si tento sport rozmýšlejí kvůli penězům, tak by se tam dalo proúčtovat daleko více peněz než čtyři, pět nebo šest miliónů. Nic méně musel se najít kompromis a došlo se ke čtyřem miliónům a myslím si, že tento kompromis je správný.

Z výsledků auditů za roční období 2011, 2012 a 2013 je nejspíš zřejmé, že ne všechny peníze z dotace u mládeže skončily…
Tyto peníze do mládeže jít musely, protože jinak by už zde hokejová mládež nebyla. Já vím ze svého působení, kolik mládež stojí, takže jsem přesvědčený, že peníze skončily tam, kde skončit měly. Jinak by mládež nemohla fungovat.

Kde tedy podle vás nastala chyba, když audity dopadly tak, jak dopadly?
Když se na to koukám zpětně, tak za prvé v BK fungovalo špatně účetnictví, což jsem nevěděl, protože z titulu dozorčí rady HC Rebel jsem neměl možnost toto účetnictví kontrolovat. Nemyslím si, že by tam někdo něco úmyslně zanedbal, bylo to podcenění situace. Já vím, že se opravovaly zlomené hole, ty se poskytovaly mládežnickým celkům. Proběhlo to stylem opraveno, předáno, ale neproběhlo to papírově, a to samé je s hokejovou výstrojí, která se první rok kupuje na A-tým a potom předává mládeži, chybí prvotní doklady. Audit musel konstatovat – neprůkazné. A takových položek by se tam našlo X. Nejsem přesvědčen o tom, že by se někdo chtěl na něčem obohatit.

Dotace z města sice šla na účet BK, ale tam se nestačila ani ohřát a skončila na účtu HC Rebel, takže tam už jste tok peněz kontrolovat mohl…
Ve stanovách dozorčí rady je kontrolovat závěrku a činit dílčí kontroly. To se samozřejmě dělo, ale jsou věci, které když vám někdo ukázat nechce, tak vám je neukáže, ale myslím si, že to není tento případ. Znovu říkám, s penězi na mládež bylo naloženo tak, jak mělo být.

Kdo tedy nese odpovědnost za špatně vyúčtované dotace?
Odpovědnost nese ten, kdo vedl účetnictví a kdo sestavoval vyúčtování pro město. Bylo špatně vyúčtované.

Jsou zde názory, že jste pochybil vy z pozice dozorčí rady. Můžete se k tomu vyjádřit?
Já jsem nebyl v dozorčí radě BK, ale v HC Rebel. Já jsem nemohl vědět, že účetnictví v BK pomalu ani neexistuje.

V roce 2011 byla podepsána dohoda mezi BK a HC Rebel, o kterém zastupitelé města nevěděli. Vy jste o této dohodě věděl?
Mohu vám odpovědně říci, že jsem ho ještě ani nečetl, protože jsem si to nyní (ve čtvrtek 8. 1. 2015 – pozn. autora) na městě vyzvedl a jsem velice překvapený, že něco takového existuje. Nikdy jsem o tom neslyšel. To je to, co jsem říkal, když někdo chce něco před vámi zamlčet, tak to zamlčí.

Co byste řekl závěrem?
Já bych chtěl hlavně havlíčkobrodskému hokeji pomoci, protože se na něj nyní nahlíží tak, že se tam děje něco hrozného. Já o tom přesvědčený nejsem. V HC Rebel jsou v této době finanční problémy a od toho se vše odvíjí. Nicméně, ti lidé, co tam nyní jsou, se snaží za každou cenu hokej udržet. Co se týká BK, tak věřím, že se jim podaří mládež oddělit, ale spolupráce mezi A-týmem a mládeží musí být. Věřím, že se rovnováha najde. A poslední věc. Všude se píše, kolik se do hokeje dává, ale nikde se nemluví, kolik jde zpět, protože A-tým je plátce do pokladny technických služeb zhruba milión dvě stě tisíc ročně.