Hokejisté Světlé nad Sázavou však i letos dokázali vyhrát krajskou soutěž. Následně dokázali získat i Superpohár, když dvakrát porazili Náchod.

„Samozřejmě jsme spokojeni. Věděli jsme, že soupeři posílili, že to bude určitě těžší než loni. Ten tým si ale skvěle sednul, jeho síla gradovala a nakonec se nám to povedlo obhájit, takže musím zopakovat, že jsme maximálně spokojeni," říká spokojený kouč Světlé Jan Krajíček.

Cesta za obhajobou letos nebyla příliš trnitá. „Play-off se nám vydařilo bez ztráty kytičky," vrací se Krajíček k vyřazovací části. „Myslím si, že Chrudim byla hodně unavená ze semifinále. My jsme hráli s Chocní pouze tři zápasy a takové detaily hrají roli." Ve finále si hokejisté Světlé poradili s Chrudimí ve třech zápasech s celkovým skóre 17:5. „Byli jsme lepší a zaslouženě jsme vyhráli," dodal trenér stručně k finálové sérii.

Základem úspěchy byla skvělá defenziva. „Obranná činnost nám v posledních sezonách funguje výborně. Už v minulé sezoně jsme inkasovali nejméně branek," vrací se Krajíček o rok zpět. I letos měla Světlá nejlepší obranu v celé krajské soutěži. „Máme kvalitní brankářskou dvojici, ale i celý obranný systém nám fungoval, až na jeden výpadek v Moravské Třebové," připomíná Krajíček 4. kolo, kdy jeho svěřenci prohráli 9:1. „Jinak nás podrželi brankáři, ale musím i říct, že celý tým bránil tak, jak jsme si řekli."

Výhra nad Chrudimí znamenala účast v boji o Superpohár. „Ten Superpohár je taková konfrontace se sousedním krajem. Pro nás však byla priorita uspět v lize," upozorňuje Krajíček a okamžitě dodává: „Je to takové specifické dvojutkání. Řekli jsme si, že se na to budeme opravdu soustředit, a tak jsme rádi, že jsme letos vyhráli, když se nám to nepodařilo loni."

V minulé sezoně se Světlá střetla s Trutnovem, který letos zažil úspěšnou sezonu ve II. lize. „I s Trutnovem jsme tomu vítězství byli blízko, ale myslím si, že byl Trutnov kvalitnější než Náchod." Nejtěžší bylo podle slov Krajíčka tým psychicky připravit na další dvě utkání: „Je těžké připravit ty kluky po oslavách na další zápasy, ale zvládli jsme to. Soupeře jsme předčili, hráli jsme lepší hokej a zaslouženě vyhráli ten Superpohár."

Postup neřeší

Po obhajobě titulu tak opět přichází na řadu téma ohledně postupu do II. ligy. Odpověď je však stále stejná: „Pro nás je to v podstatě slepá brána. Jsme malý klub. Zázemí na zimním stadionu je sice dobré, fanouškovská základna zde taky je, ale chybí finance."

V dnešní době je obzvlášť těžké sehnat sponzorské příspěvky, a tak se ve Světlé nechtějí hrnout do vyšší soutěže za každou cenu. „Úplně by se tady změnil ten systém fungování. II. liga už je poloprofesionální soutěž, takže to nejde dělat tak, jako jsme to dělali teď. Ty nároky jsou mnohem vyšší, cestuje se po celé republice a to by nešlo," vysvětluje Krajíček, i přestože si myslí, že by spousta hráčů mohla ve II. lize působit. „Sešla se tady skvělá parta, dobří kluci. Oni by si určitě chtěli zkusit vyšší ligu a někteří by na ni určitě měli."

Prozatím si tak hokejisté Světlé mohou užívat výher, které na zimní stadion lákají spoustu diváků. Na domácí finálový zápas s Chrudimí jich dorazilo téměř 600! „Je to odraz toho, že vyhráváme. Přesně jak se říká, že s jídlem roste chuť. Když se podíváte na ostatní týmy, tak to tomu odpovídá," říká k návštěvnosti Krajíček. Vysokých návštěv si však velmi cenní a překvapuje jej i velký počet fanoušků, kteří se odhodlali jet podpořit svůj tým do Chrudimi. „To, co předvedli v Chrudimi, bylo opravdu úžasné."

Lukáš Zelený