Hokejový útočník havlíčkobrodských Rebelů Jonáš Fiedler, který si v polovině prosince zlomil krční obratel, je v plné rehabilitaci a snaží se udělat vše pro to, aby se znovu mohl vrátit do tréninku Rebelů.

Běžela 34. minuta utkání mezi Havlíčkovým Brodem a Olomoucí, dva hráči dojíždějí puk, jeden z nich zaškobrtne o nějakou nerovnost na ledě a padá hlavou přímo na mantinel. V tu chvíli to nevypadá dobře, sice hýbe rukama i nohama, ale mohlo by jít o vážné zranění. Po rychlém transportu do nemocnice se forvard Rebelů dozvěděl diagnózu: zlomený krční obratel.

„Na ten moment se pamatuji naprosto přesně. S obráncem jsme dojíždělii puk, šli do souboje rameno na rameno, já jsem ale vjel do nějaké rýhy, nebo na nějakou nerovnost na ledě, přepadl jsem a narazil jsem rovnou hlavou do mantinelu,“ popisuje hráč celou událost. „Chvilku mi trvalo, než jsem se vzpamatoval, ale hned poté jsem se snažil pohnout prstama u rukou a nohou. Když jsem s nimi pohnul, věděl jsem, že to bude v pořádku. Spoluhráči mi pak pomohli do kabiny,“ pokračuje.

Stav se pořád lepší

Následoval převoz do brněnské úrazové nemocnice a operace poraněného krčního obratle. „Po operaci jsem byl asi čtvrt roku zafixovaný v krunýři a musel jsem být v klidu. Ten mi před časem sundali. Proto se nyní plně věnuji rehabilitaci krku, který za těch několik měsíců hodně zeslábl,“ popisuje brodský forvard.

Fiedlera nyní čeká rehabilitace, během které by se rád vrátil do formy. „Určitě se cítím čím dál lépe. Nyní je rehabilitace ve fázi, kdy se zaměřujeme na posilování a rozhýbávání oslabeného krku, který byl dlouhou dobu zafixovaný. Každý den je na hybnosti krku vidět, že se to lepší, proto můžu říct, že je to den ode dne zlepšuje,“ nechal se slyšet.

Zlepšující se stav dodává Fiedlerovi chuť, a dokonce už přemýšlí i o návratu do tréninku havlíčkobrodských Rebelů. „Hodně bude záležet, jak se bude dařit rehabilitace. Samozřejěm bych moc chtěl, byl bych rád, kdybych to stihnul. Ale jak jsem říkal, vše bude záviset na tom, jak bude rehabilitace úspěšná. Uvidí se,“ říká.

Každé zranění je pro sportovce nepříjemné, navíc Fiedler měl tři měsíce krunýř, který mu omezoval pohyb. „Bylo to hodně nepříjemné, obzvlášť ta první polovina toho období, kdy jsem se nemohl ani pořádně hýbat. Ale trávil jsem to s dívkou, rodinou a přáteli, takže zas tak strašné to také nebylo,“ zamyslel se sedmadvacetiletý hokejista.

Díky pohybovým omezením musel po operaci upravit svůj denní program. „Ze začátku jsem se pověnoval puzzlíkům a hrám. Čím víc jsem se mohl hýbat, tím více jsem se věnoval domácím pracem. Žádné velké činnosti to ale nebyly,“ usmívá se.