Postaralo se o to vedení Bruslařského klubu na čele s předsedou Davidem Kozlíkem. „Na mě to od začátku působilo tak, že akciovka HC Rebel v druholigovém hokeji pokračovat nechce. Spíš jen hledá cestu, jak z toho s nějakou noblesou vykráčet, aby nebyli oni viníci, že tu hokej skončil," říká v rozhovoru pro Deník.

Jaká je tedy nyní budoucnost brodského hokeje?
Již dříve se nám podařilo přihlásit mládež pod BK. Naštěstí pak stačilo ukončit spolupráci s HC Rebel, což jsme doložili na svaz. Minulý týden jsme poslali i přihlášku do II. ligy dospělých. Kompletně celý hokej tedy zůstává pod BK.

Byl to dlouhý boj. Chvíli to vypadalo, že hokej skončí v Brodě. Jak se ve vás mísily nálady?
Já se přiznám, že naší prioritou byla mládež. Ta byla stěžejní. Od akciovky jsme měli nejprve takovou vizi, že mají zájem pokračovat ve II. lize, tak jsme dospělé nechali trochu bokem.

Jak následně jednání o budoucnosti seniorského hokeje v Havlíčkově Brodě dopadlo?
Na mě to od začátku působilo tak, že akciovka v druholigovém hokeji pokračovat nechce, vycítila, že nemá podporu od města ani regionálních sponzorů. Spíš jen hledá cestu, jak z toho s nějakou noblesou vykráčet, aby nebyli oni viníci, že tu hokej skončil. Myslím že ani město se nezachovalo úplně korektně směrem k HC a hokeji celkově. Město kdysi nastavilo systém, dosadilo si svého člověka, který měl na vše dohlížet a… dopadlo to tak, že BK vrací městu 2,4 milionu korun a dospělý hokej byl v klinické smrti. Všichni ti odpovědní najednou o ničem nevěděli a vše se hodilo na BK, které ale existovalo jen na papíře. Teď jsme si vše s městem vyříkali, vyjasnili a jdeme od nuly. Zůstala nám tradice a dluhy.

Nevadilo při přihlášení soutěže zadlužení HC Rebel?
Svaz přihlášení II. ligy podmiňoval bezdlužností. Pro nás by bylo nejjednodušší, aby si to přihlásila akciovka, a my bychom si to v průběhu sezony nějak převzali. Ve finále jsme ale naznali, že akciovka to může horko těžko přihlásit, protože zbýval jen týden do konce přihlášek, a akciovka musela vyplatit hráče a ostatní závazky hokejových subjektů. Takže nakonec jsme druhou ligu přihlásili sami a přeregistrovali jsme si hráče. Svaz nám potvrdil přihlášení, zbývá jen doložit v určité lhůtě bezdlužnost akciovky vůči všem hokejovým subjektům.

Jaká to byla částka?
Bylo to něco přes milion korun. Peníze jsme na to získali od sponzora. Když to vezmu, tak začínáme druhou ligu tak, že už jsme v minusu. Ovšem na druhou stranu je potřeba říct, že bez oddlužení by hokej v Brodě nebyl. My jsme byli připraveni i na variantu, že přihlásíme Krajský přebor, kde nepotřebujete potvrzení o bezdlužnosti, ale bylo by tam to riziko, že dluh by na svazu visel dál a v případě postupu bychom to stejně museli zaplatit my. Jediné možné řešení bylo koupit pohledávku HC.

Takže žádné dluhy už nejsou?
Zbývá pár lidí, se kterými jsme domluveni, jak jim prostředky předáme. Jedná se o nízké částky.

HC Rebel má taky nějaké požadavky na vyrovnání, jak tam to vypadá?
My jsme koupili pohledávky a teď je budeme chtít po akciovce zpátky. Otázka je jestli to z nich dokážeme vymoci. Ovšem jiný krok, aby se tu hrála alespoň druhá liga, nebyl. Nutno podotknout, že jsme oslovili minulý týden i město, jestli jsou schopni nějakým způsobem pomoct, protože na druhou ligu potřebujete 2,5 – 3 miliony korun, aby se dala nějak důstojně odehrát.

A co vám město přislíbilo?
Město už v lednu schválilo akciovce nehmotnou podporu, kterou převedlo i nás. Z dalších jednání vyplynulo, že když bude i áčko pod BK pomohou nám i finančně, sami bychom do toho jít nemohli,byl cítit zájem udržet pro město druhou ligu. Takže by nám nějakou částkou město mělo přispět a máme sponzora, který slíbil, že dorovná částku podle toho, kolik dá město.

Sezonu tedy máte pokrytou?
I když jsme museli vyplatit milion, tak sezonu snad máme pokrytou.

Tak se vám ulevilo?
V podstatě se mi ulevilo, ale teď nás čeká náročný červen. Musíme postavit kádr. Máme v týmu patnáct hráčů. Někteří nejsou ochotni se o hokeji v Brodě bavit. To jsme poznali při vyplácení peněz. Já je na jednu stranu chápu, ale na druhou stranu kdybychom nepřevzali hokej my, tak ty peníze možná už nikdy neuviděli. A jednání byla s některými hodně složitá. Bohužel jsme ale byli v koutě a někteří se k tomu tak postavili, ale byly to výjimky.

Zůstal někdo z loňského kádru?
Ano, šest hráčů, kteří jsou kmenově naši – Čenda Novák, který ale bude pravděpodobně v první lize, Milfait, ten by taky chtěl být v první lize. Dále tam zůstal Chlubna, Kuchta, Vala, a Kozlík. Tři by asi mohli zůstat. Jednali jsme s Mírou Dubnem, chtěli bychom, aby byl hrajícím asistentem. Chtěl bych oslovit i Ríťu (Ladislav Rytnauer – pozn. red.), Třéťu (Miroslav Třetina – pozn. red.).

Kdo bude hlavním trenérem, už víte?
Intenzivně jednáme s Alešem Totterem. Pro mě je to kluk, který tu vyrostl, začínal zde s hokejem. Navíc trénoval už druholigové týmy a naposledy byl jako asistent u postupu Chomutova do extraligy, takže zkušeností má dost. Předběžně jsme domluveni na nějakých podmínkách. Dořeší se to v nejbližších dnech a on už si pak bude korigovat, jak tým doplnit a postavit.

Na čem chcete tým postavit? Budete se zaměřovat na brodské odchovance?
Přesně tak, chceme to postavit na brodském srdíčku a to i za cenu toho, že nebudeme hrát prvního fleka. Postavit to na kmenových hráčích a případně to pak jen doplnit. Nejlépe těmi, kteří mají k Brodu nějaký vztah. Pokusíme se udržet Milfiho, Nováka i ostatní, kteří nabrali zkušenosti v I. lize. Jsou to mladí kluci, a když budou pravidelně bodovat ve druhé. lize, je to pro ně lepší vizitka než paběrkovat ve třetí čtvrté lajně někde v první. Předběžně jsme i s dalšími mladými z loňského kádru domluveni, že když se neupíchnou v první lize, tak že by nám přišli pomoct. Máme i šikovné juniory, někteří už nakoukli do první ligy, šanci určitě dostanou. Starší i mladší dorost máme v extralize, takže výhledově může dostat šanci i někdo z nich. Brod byl vždy líheň talentů, jen se tady teď po nich šlapalo.

Mluvilo se i o vyrovnání, co se týče Vítka Vaněčka. Jak jste s tímhle daleko?
To byl kámen úrazu celého jednání, protože vše bylo vedené na HC Rebel a majitelé HC si mysleli, že vše patří jim. Jenže když přišly na svaz peníze za přestup Víti, což dělalo zhruba 2,5 milionu korun, svaz poslal na HC návrh smlouvy o vyrovnání vůči svazu. Jenže to podmiňoval dohodou mezi HC a BK. Ta dohoda se řešila, ale nakonec akciovka chtěla celou částku, což jsme odmítli, protože Víťa nikdy nehrál za áčko, odešel jako nechtěný ještě ve starším dorostu. Tak jsme řekli 50 na 50, oni na to nepřistoupili. Momentálně jsou ty peníze na svazu blokovány policií, protože probíhá vyšetřování ohledně dotací.

Kdyby se vše ukázalo v pořádku a vyšetřování skončilo, tak ty peníze by přišly BK?
Já bych si v podstatě myslel, že ano. Ovšem já mám i takové zprávy, že bychom o ty peníze mohli přijít úplně. Je to teď na vyšetřovatelích.

Údajně je na vás jako na fyzickou osobu podáno trestní oznámení, přitom problémové dotace byly ještě předtím, než jste se stal předsedou BK…
Neměl bych se k tomu vyjadřovat, ale je to pravda, že jsem oznámení obdržel. Nechápu to. Je to asi taková odměna za tu práci, kterou jsem tu za rok a půl udělal. V podstatě mi přijde, že někdo se snaží zakrýt svoje vlastní chyby tím, že to hodí na někoho jiného. Pro mě je to absolutně nepochopitelné.

Jak jste na oznámení reagoval?
Když jsem to dostal, tak jsem řekl, že končím. Nikdy jsem si nic nevzal. Svolal jsem výbor, oznámil rezignaci. Členové výboru mě mile překvapili a ve sto procentech se za mě postavili a přesvědčili, abych zůstal. Myslím však, že všichni kolem hokeje vědí, kdo má být volán k odpovědnosti.

Kolik těch oznámení vlastně je?
Vím, že jsou, ale nechci mluvit za ostatní. Já vím, kdo všechno dostal trestní oznámení, ale pořád mi tam chybí jedno jméno. Jedná se o pána z „hradu", který tu hokej řídil a kontroloval (jedná se o Jiřího Kopice – pozn. autora). Jeho se to netýká a týká se to lidí, kteří v tom jsou nevinně? Já doufám, že to dopadne dobře.

Zatím jste neodtajnili sponzory, můžete je nějak přiblížit?
Jeden ze tří majitelů akciovky, pan Caska, se rozhodl, že chce hokej tady udržet. Pak jsou to i další fyzické osoby, které chtějí přispět. Myslím, že druhá liga se vykryje, a doufám, že to dopadne tak, jak má. Můžeme spotřebovat jen tolik, kolik budeme mít, nežít na dluh.

Lukáš Zelený