To jsou dvě hlavní věci, které se skloňovaly na prosincové valné hromadě HC Rebel. „Na ní se odsouhlasilo, že z názvu půjde Rebel," řekl na úvod jeden z majitelů Petr Hubazc a dodal: „Důvod je takový, že dodnes jsme nebyli schopni se s pivovarem domluvit na smlouvě o sponzorství a reklamě."

Podle něj dával měšťanský pivovar Rebel do hokeje sedm set až osm set tisíc, poslední jejich nabídka byla 200 tisíc korun. „Myslím si, že za reklamu v názvu klubu, kterou jim vozíme po republice, je i částka 800 tisíc nízká. A za tu částku, co nabídli, v názvu nemůže být určitě," má jasno Hubacz. Prostor k vyjádření se k této problematice dostal i měšťanský pivovar.

„Určitě nyní teď nechceme říkat nic do médií. Můžu potvrdit, že jednání s hokejovým klubem probíhala a nyní čekáme na jejich postoj. Na tiskovém prohlášení pracujeme a vše byste se měli dozvědět v tomto týdnu," řekl ředitel pivovaru Rebel, Václav Janda. Postoj pivovaru majitelé hokejového klubu příliš nechápou a podle nich není o čem jednat.

„Byli jsme v pivovaru v srpnu a v září v plné sestavě, tak o našich požadavcích a představách věděli. Chtěli jsme, aby převzali náklady na dopravu, aby měli jistotu, že jsou peníze opravdu použity pro prvoligový hokej," říká další z majitelů Evžen Vopelka. „Od začátku bylo jasné, že peníze sem dávat nechtějí. Nejdříve běžela insolvence, a když se zamázla, tak přišli s další výmluvou, že čekají na účetní závěrku, která s tím nemá nic společného," podotýká Hubacz.

Přitom, kdyby se pivovar zachoval před sezonou korektněji, mohla být situace v hokejovém klubu veselejší. „Měli svoje stanovisko říci na začátku sezony, protože jsme měli předjednaného jiného sponzora, ale chtěli jsme dodržet místní tradici, domluvit se s havlíčkobrodským pivovarem a ponechat název takový, na který jsou fanoušci zvyklí," míní Hubacz. „Klidně můžeme prozradit, že šlo o společnost Heineken, konkrétně o Krušovice. Sice nenabízeli miliony, ale částku by dorovnali a navíc měli pro nás připravené bonusy," doplňuje Evžen Vopelka. Název Rebel bude tedy v nejbližších dnech vyškrtnuto z obchodního rejstříku, ale do konce sezony z Kotliny úplně nezmizí. „Samozřejmě před koncem sezony nemá cenu měnit logo, dresy a podobné věci. Byly by to pro nás náklady navíc. Maximálně stihneme odstranit reklamu z ledové plochy," uzavírá debatu kolem názvu Petr Hubacz.

Konec dospělého hokeje v Brodě?

Otázkou je, zda vůbec nový název HC Havlíčkův Brod bude u A-týmu prvoligovým názvem, neboť se nachází na dně tabulky a jestli vůbec od nové sezony dospělý hokej v Havlíčkově Brodě bude. Pokud se trenérské dvojici Vladimíru Jeřábkovi a Richardu Cachnínovi se svými svěřenci podaří I. ligu zachránit, nedokážou si majitelé bez podpory města další fungování představit.

„V prosinci jsme se na radnici obrátili s žádostí, aby město pomohlo hokeji třemi miliony korun. Už několik sezon dospělý hokej nepodporuje vůbec," říká Petr Hubacz. Ten společně s dalšími akcionáři bude v úterý 27. ledna přítomen na jednání finančního výboru města Havlíčkův Brod, kde by měli najít společnou řeč. „Podle toho, jaké na něm padne rozhodnutí, se rozhodneme, co podnikneme s hokejem dál. Každopádně nebudu zastírat, že hrozí konec dospělého hokeje v Havlíčkově Brodě," přiznává Hubacz. V domluvu věří i starosta města Jan Tecl. „Finanční výbor má pouze doporučující stanovisko, rozhodovat bude zastupitelstvo na zasedání, které bude probíhat 16. února a já věřím, že najdeme společnou cestu," přeje si Tecl.

Druhou variantou je, že k dohodě nedojde a majitelé HC už zde podporovat hokej nebudou. „Pokud by z brodského hokeje odešli a nenašel by se někdo jiný, tak by skutečně k tomu došlo," připouští starosta města. Před několika lety převzalo město brodský hokej po soukromém majiteli Fordu Sedlák, ale to, že by město mělo hokej znovu v plné režii, nemůže být podle Jana Tecla ani řeč. „Nikdo ze zastupitelů se touto myšlenkou nezabýval a ani ji nevyslovil," dodal Tecl.