Nejdříve v pátek sebrali body Olomouci a o den později přesvědčivě porazili Vsetín.

EXTRALIGA ST. DOROSTU

OLOMOUC – H. BROD 3:4

Úvod zápasu byl dost opatrný, žádný z týmů se nedostával do výraznější příležitosti. Až v páté minutě se malá skupinka přítomných diváků dočkala první větší šance, Kažimír se ale mezi tři tyče z vyložené pozice nestrefil. Po této akci se stále nic nedělo, Olomouc sice měla opticky více ze hry, žádnou šanci však ne a ne dotáhnout do významnějšího ohrožení brány. V 11. minutě první třetiny ovšem došlo ke zvratu. Havlíčkův Brod se dokázal na několik okamžiků usadit v soupeřově pásmu a po několika vytvořených šancích se nakonec přece jen dočkala hala první branky zápasu. Tečí Rubnerovy střely těsně před brankářem Schejbalem totiž otevřel skóre Donda.

Hosté se i po vstřelené brance dostávali do dalších možností na zvýšení svého náskoku, nicméně jejich snahu nakonec Olomouc po chvíli utnula. Sehrané duo Podlaha – Skopal se protlačilo před branku a po krásné nahrávce prvního jmenovaného se k velice jednoduchému zakončení dostal Skopal, jenž puk zavěsil bezpečně pod břevno. Zbytek první třetiny ovládali Kohouti, jenže to jim nebylo k ničemu platné. Obrat ve skóre se i přes několik možností hlavně v závěru první dvacetiminutovky nekonal.

Ze začátku druhé periody Olomoučtí pokračovali v nastoleném trendu, tedy nátlakové hře. Nejvýrazněji se v těchto okamžicích utkání zaskvěl Kret, avšak i on, stejně jako mnoho jeho spoluhráčů, ztroskotal na výborně chytajícím Blažkovi. V 27. minutě už ale přece jen havlíčkobrodský strážce brankoviště kapituloval, Rutar ukázal dobré čtení hry, když se během přečíslení pořádně podíval kolem sebe a poslal přesně načasovanou přihrávku na najíždějícího Štefku, který tak dostal Hanáky poprvé, ovšem jak se později ukázalo i naposledy, do vedení.

Bruslaři se nicméně nijak nezalekli a drali se za srovnáním, Pokorný to dokázal odvážným brejkem, který však už díky pohotovým olomouckým bekům nedotáhl do konce. Po překlopení zápasu do druhé poloviny se převaha hostí i nadále stupňovala, k zaslouženému vyrovnání se tak hokejisté Havlíčkova Brodu dostali během pár okamžiků, a to když Teplý našel pasem od mantinelu nepokrytého Dondu, který už pohodlně skóroval z voleje do odkryté brány. A to nebylo ze strany hostů vše! Nekoncentrované defenzívy Mory totiž během pětapadesáti sekund využil svou premiérovou trefou v sezoně Horák, jehož rána od modré čáry překvapivě skončila až v síti, což znamenalo další zvrat v rozložení sil.

Po této dvojici slepených branek se tudíž otěží zápasu ujal znovu Havlíčkův Brod, Olomouc byla v dost velké krizi. Tohle tvrzení jen potvrdil zbytečný faul Podlahy, který vybídl Bruslaře k přesilovkovému presu. A ten byl nakonec úspěšný, neboť necelou půlminutu před návratem Podlahy se učebnicovou ukázkou přesilovkové rány zapsal do kolonky střelců Teplý, jenž se trefil k bližší tyčce. Po tomto direktu už vše vypadalo po zbytek zápasu celkem jasně. Havlíčkobrodští si to možná mysleli taktéž a díky lehkovážnosti vybídli Olomouc ke kontaktní brance. Tu zařídil střelou z mezikruží Podlaha, čímž tak částečně napravil své předchozí vyloučení. Třetí třetina tak nabízela zajímavou zápletku. V závěrečné třetině se odehrála oboustranná taktická bitva a na skóre se už nic nezměnilo. „Výhry nad Olomoucí si bez diskuse ceníme, po zkušenosti z domácí prohry 0:6 jsou body zlaté. Úvod zápasu jsme odehráli velmi dobře, ale ve druhé třetině jsme dost zaspali. Hodně nahoru nás dostali dva rychlé góly ve druhé třetině, jenomže následně jsme dostali hrozně hloupou branku na 3:4. Třetí třetinu jsme už naštěstí dokázali vydržet bez inkasování," řekl brodský trenér Václav Adam.
Branky a nahrávky: 14. Skopal (Podlaha), 27. Štefka (Rutar), 40. Rutar (Paťava, Skopal) – 11. Donda (Rubner, Holenda), 32. Donda (Teplý, Krejčí), 32. Horák (Křehlík, Veverka), 39. Teplý (Holenda). Rozhodčí: Petr Přikryl – Josef Novotný, Veronika Dopitová. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 47. Třetiny: 1:1, 2:3, 0:0. H. Brod: Blažek – Polák, Adam, Rubner, Horák, Krejčí – Piskač, Pejchal, Donda, Kohout, Tecl, Holenda, Křehlík, Přibyl, Veverka, Pokorný, Cachnín, Teplý.

VSETÍN – H. BROD 4:7

Mladí Bruslaři měli dobrý vstup do zápasu a více než půlku úvodní dvacetiminutovky byli lepším týmem. Svou převahu vyjádřili gólově už v 5. minutě, když si Tecl hezky narazil kotouč s Tomášem Křehlíkem a zblízka nekompromisně propálil brankáře Chrásteckého. Hosté si vytvářeli celou řadu dalších šancí, ale potýkali se s neproduktivní koncovkou, brankář Chrástecký navíc svůj tým držel. Obrovskou šanci měl Piskač, ale při samostatném úniku zacinkal jen na břevno. Zhruba posledních sedm minut úvodní třetiny jednoznačně patřilo Valachům, kteří převzali otěže zápasu do svých rukou. A díky využité přesilovce se dočkali vyrovnání, když pouhých 28 sekund před sirénou udeřil ranou od modré čáry Jenáček. Brankář Folvarský neviděl zhola nic a puk zapadl k jeho pravé tyčce.

„Podobně jako v pátek jsme do zápasu vstoupili dobře a vedli jsme 1:0. Nevím, co se stalo, ale od půlky první třetiny jsme nehráli to, co bychom chtěli, a soupeř vyrovnal. Před druhou třetinou jsme tak zamíchali se sestavou, dá se říci, že v ní nezůstal kámen na kameni. A vyplatilo se nám to, dostali jsme se do vedení 7:1," řekl k první polovině zápasu brodský kouč Václav Adam.

Ve 24. minutě přihrál Veverka do levého kruhu Přibylovi, jenž si srovnal puk na hůl, překvapivě vystřelil a procedil puk za záda překvapeného gólmana Chrásteckého, čímž prolomil své střelecké trápení. A také zvedl gólová stavidla! Vzápětí Teplý narýsoval ukázkový pas před brankoviště na Křehlíka, který byl úplně sám, hezky si potáhl puk na holi a výstavní ranou vymetl šibenici.

Zaskočení domácí se nestihli ani pořádně rozkoukat a inkasovali znovu. Mladí Bruslaři založili bleskový protiútok, z levé strany přihrál před bránu Křehlík a Daniel Polák z voleje rozechvěl síťku. Jenže to nebylo ještě vše! Teplý adresoval nahrávku mezi kruhy Cachnínovi, na jehož výbornou zápěstní střelu brankář Chrástecký, jenž přepustil místo svému kolegovi Machařovi, nedosáhl. Havlíčkův Brod přivítal nového muže v soupeřově brankovišti naprosto nekompromisně, při přečíslení 2 na 1 nečekaně zakončil střelou z levého kruhu Veverka a hned první střela gólmanu Machačovi projela mezi betony do sítě. A aby toho nebylo na malátného soupeře málo, už tak komfortní náskok svého týmu ještě zvýšil střelou do odkryté brány po geniální narážečce s Teclem kapitán Holenda. Valaši však nesložili zbraně a do konce 2. třetiny snížili dvěma brankami. Nejdříve nenápadným projektilem z pravé strany vyzrál na gólmana Folvarského Matiaško a při vlastním oslabení dotáhl do úspěšného konce přečíslení 2 na 1 trefou do odkryté brány Půček.

„Místo toho, abychom si výsledek v pohodě pohlídali a hráli pěkný kombinační hokej, tak jsme udělali dvě hrubé chyby. Nejdříve jsme dostali gól po buly a potom při přesilovce, kdy jsme si vytvořili obrovskou šanci a hned z protiútoku jsme inkasovali. To se nám nesmí stávat. Pak jsme si vytvořili další šance a mohli jsme znovu navýšit vedení, ale to se nám nepovedlo," měl jasno Adam.

Soubor z Kotliny nechtěl ve třetí periodě dopustit žádné drama. Hodně sázel na zajištěnou defenzivu a pokoušel se využít každou možnost k zaútočení. Vsetínští mladíci několikrát nebezpečně stříleli zblízka, ale hosty v tu chvíli podržel dobrými zákroky jejich gólman Folvarský.

Havlíčkobrodská družina v pohodě hlídala svůj komfortní náskok a byla krůček od jeho navýšení. Velkou šanci si vytvořil kapitán Holenda, ale jeho bekhendovou střelu mířící pod víko zmařil úžasným semaforem rozchytaný gólman Machač. Domácí nakonec přeci jen dokázali ještě jednou snížit. Půček přiťukl zpoza brány puk Koňaříkovi, který i s trochou štěstí překonal střelou do protipohybu přesouvajícího se brankáře Folvarského. S blížící se závěrečnou sirénou narůstala na vsetínské straně nervozita a frustrace, jež vygradovala po jednom z verdiktů hlavního rozhodčího nespokojeným hozením růžových desek na led. Následoval dvouminutový trest za nesportovní chování, čímž se Vsetín v podstatě připravil o možnost dalšího zdramatizování utkání. Havlíčkův Brod tak mohutně slavil cennou a zaslouženou výhru 7:4.

„V poslední třetině jsme opět měli šance, ale naší bolestí je to, že neproměníme ne stoprocentní, ale tisíciprocentní šance. Soupeř nás jednou potrestal, ale myslím si, že ve třetí třetině hrál až moc důrazně a my jsme rádi, že jsme zůstali všichni zdraví. Celkově to byl povedený víkend, máme důležitých šest bodů. Musíme pracovat dál, na rozdíl šesti bodů se nám přiblížilo play-off," dodal Adam.
Branky a nahrávky: 20. Jenáček (Krupa), 36. Matiaško (Klímek), 39. Půček (Matiaško, Ondračka), 56. Koňařík (Půček) – 5. Tecl (Křehlík, Piskač), 24. Přibyl (Veverka), 26. Křehlík (Teplý), 30. Polák (Křehlík, Tecl), 31. Cachnín (Teplý, Křehlík), 32. Veverka (Piskáč, Polák), 35. Holenda (Tecl, Křehlík). Rozhodčí: Jan Vaněk – Jiří Gebauer, Václav Hanzlík. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 86. Třetiny: 1:1, 2:6, 1:0. H. Brod: Folvarský – Krejčí, Pejchal, Polák, Horák, Adam, Rubner – Teplý, Holenda, Donda – Veverka, Křehlík, Tecl – Přibyl, Cachnín, Piskač – Kohout, Pokorný.