Na ledě nechyběla ani jedna z nejvýraznějších letních posil HC Rebel Tomáš Svoboda. Ten uplynulé tři sezony strávil v Québec Major Junior Hockey League v týmu Drummondville Voltigeurs, kde si nevedl vůbec špatně. Ve 201 utkáních posbíral 206 kanadských bodů.


„Teď je to pro mě něco jiného, protože je to chlapský hokej. Je v tom více chytrosti, je to oproti juniorům o něčem jiném, protože tu jsou i starší hráči. Není to sice tak rychlé, ale starší hráči se svými zkušenostmi dostávají do jiných šancí. Je to sice něco jiného, ale zas tak velký skok to není,“ porovnal Tomáš Svoboda kanadskou juniorskou soutěž s českým seniorským hokejem.


Před Kanadou dal přednost Česku


V prvním přípravném zápase proti Chrudimi (3:1) se v brodském dresu objevil na křídle prvního útoku vedeného Petrem Jelínkem. Třetím do party byl Jan Knotek. „Doufal jsem, že bych mohl s Petrem nastoupit. Petr je silový hráč, pomůže odstavit hráče, nahrát, s ním jsem naprosto spokojený. Honza Knotek je taky mladý kluk, bruslař, umí zakončit. Myslím si, že by nám to mohlo společně klapat,“ řekl Svoboda.


Svoboda měl hned několik variant, kam po sezoně zamířit. Jedna z možností byla zůstat i v Kanadě. „Nějaké nabídky byly, ale bylo to na farmě. Tam by mi asi úplně neseděl styl, protože nejsem typ hráče, který nahodí puk do třetiny a pak ho jede do kouta vybojovat. V té soutěži to do kombinace moc není, proto jsem se rozhodl pro návrat,“ upřesňuje. „Tady musím začít znovu a snažit se dostat, co nejdále,“ dodal.


Mladý tým by měl šlapat


V Česku měl nabídku i z jiného prvoligového klubu. „V jednání byl i Chomutov, protože tam trénuje Martin Pešout, který mě vedl na Slavii. Jelikož jsem chtěl zůstat hráčem Slavie, nechtěl jsem se k ní otočit zády, protože doufám, že se tam brzy dostanu, tak jsem zvolil možnost jít sem do Brodu,“ vysvětluje Svoboda.


V Havlíčkově Brodě se bývalý slavistický junior už pomalu zabydlel. „Podmínky tu jsou parádní, kluci jsou tu taky super. Máme mladý tým, ve kterém to bude šlapat jak na ledě, tak i v kabině. Proto si myslím, že jsem neudělal chybu. Ale jak jsem říkal, musím začít od píky,“ uvědomuje si bývalý juniorský reprezentant.