Ve zbylých zápasech základní části je ale rozhodně o co hrát. Jde o vybudování si výchozích pozic pro finiš sezony. A hlavně v Havlíčkově Brodě nemají letos malé cíle.

Havlíčkobrodští Bruslaři se v chladném počasí vyhřívají na čele tabulky druhé ligy, když do konce základní části zbývají tři kola. A rádi by, aby to po jejich odehrání tak i zůstalo. „Jsme na prvním místě a toto postavení si chceme udržet pro play off, ale samozřejmě pro to musíme něco udělat," řekl kouč Roman Kaňkovský.

Brodský klub si dal před sezonou jasný cíl, který se nemění. A tím je postup. „Cíle zůstávají stejné, ale jsou za kopcem. My se nejprve na ten kopec musíme dostat. Nyní nás zajímá udržení prvního místa a následně se budeme soustředit na první kolo play off," uznal Kaňkovský, jehož celek v případě prvního místa narazí na osmý celek ze západní skupiny. Tím je momentálně Děčín. Ovšem havlíčkobrodský trenér rozhodně tabulku druhé skupiny neprohlíží. „Soupeře pro play off ještě nesleduji, protože nemáme dohranou základní část. Nesmíme kalkulovat. Jestli budeme hrát se sedmým nebo s osmým, je jedno. My se musíme soustředit jen a jen na sebe," odvětil rozhodně Kaňkovský.

Žďár trápí marodka

Ještě před dvěma týdny nebylo o postupu žďárských Plamenů do play off z pozice v elitní čtyřce pochyb. Jenže pět venkovních proher v řadě tím hodně otřáslo. „Jednoznačným cílem do závěru základní části je udržet se do čtvrtého místa a začínat před našimi fanoušky," prozradil trenér Plamenů Michal Konečný.

Jeho svěřence v novém roce stíhají zdravotní problémy. Nyní už to vypadá, že se situace lepší. „Na čtyři lajny jsme hráli naposledy před měsícem v derby proti Havlíčkovu Brodu. Poté nás stíhaly zdravotní komplikace, i proto jsme si z Jihlavy stáhli našeho odchovance Lukáše Jíchu," vysvětlil kouč Žďáru.

Vysněného soupeře pro play off v klubu z města pod Zelenou horou nemají. „Situaci v tabulce sice sledujeme, ale závěr soutěže s tím ještě může hodně zamíchat. V každém případě to bude náročné, protože první fáze se bude hrát na čtyři vítězné zápasy každý druhý den," zamyslel se Michal Konečný.

Od začátku sezony střídala Žihadla světlé okamžiky se špatnými, ale po Novém roce se jim začalo dařit. „Třetí čtvrtina se nám moc nepovedla, ale teď se nám daří, hrajeme celkem slušně," pochvaluje si moravskobudějovický trenér Augustin Žák. Jenže ani jeho týmu se nevyhnuly výkonnostní výkyvy. „Děláme body se silnými soupeři, ale se slabšími týmy jsme hodně ztráceli. Jsme schopní kohokoliv porazit a zase s kýmkoliv prohrát," krčil rameny kouč Žihadel.

Žák má cíl jasný a možné soupeře v play off nevyhlíží. Na pořadu dne jsou pro něj poslední zápasy v základní části. „Důležité je makat, protože nás čekají silní soupeři. Chceme do první čtyřky, máme to ve svých rukou, a koho dostaneme, moc nesledujeme. Chtěli bychom začínat doma," má jasno budějovický lodivod.

Jediná jistota Pelhřimova

Pelhřimov má jednu jistotu. Vyřazovací boje začne na stadionu soupeře.

„Musíme se na to dívat realisticky, skončíme šestí nebo sedmí. Proto je teď naším cílem dát tým před play off dohromady, nalézt pohodu," uvedl trenér Ledních medvědů Jan Dvořák, který o možných soupeřích moc spekulovat nechce. „Nabízejí se týmy Kobry, Jablonce či Klatov, ale žádný z nich neznám. Jedno je jisté, čeká nás náročné cestování. Rádi bychom se ale v play off přes prvního soupeře dostali," doplnil ambiciozně.