Před tímto utkáním stál světelský tým nad okrajem propasti, buď vyhraje a prodlouží sérii, nebo prohraje a sezona pro něj skončí.

KRAJSKÁ HOKEJOVÁ LIGA FINÁLE PLAY-OFF – 3. ZÁPAS

SVĚTLÁ N. S. – M. TŘEBOVÁ 3:5
Vědomí, že již není co ztratit, zprvu zafungovalo a po třech minutách poslal domácí do vedení Křišťan. Velkou zásluhu na tomto góle měl Šíma. Ten vypálil od modré čáry mimo branku, ale odražený puk se dostal právě na hůl Křišťanovi. Vyrovnávací gól moravskotřebovského Slovanu padl v přesilové hře, a to v sedmé minutě. První střelecký pokus Martina Aulehly se sice neujal, ale brankář Koubský jej pouze vyrazil na úplně volného Faltuse, který se nemýlil a poslal puk pod víko zcela volné branky. Netrvalo dlouho a vedení se opět přelilo na světelskou stranu. Jaroslav Žák zkušeně napadal rozehrávajícího hráče na útočné modré čáře, díky čemuž vybojoval akci dva na jednoho společně s Pavlem Blažkem, neboť hráč Slovanu se teatrálně poroučel k zemi. V rozhodující chvíli si Blažek vybral možnost přihrávky zpět na Žáka, který tvrdou střelou prostřelil brankáře Turka. Žák se poté do průběhu utkání zapsal negativně v šestnácté minutě úvodní třetiny, kdy dojížděl nahozený puk, k němuž měl blíže Kutmon. Bohužel ten se rozhodl v rohu zabrzdit a domácí forvard ho narazil na mantinel. Rozhodčí to posoudil na dvě minuty, za což by mohl být, v utkání velmi nepříjemně hlídaný, Žák i rád.

Jednobrankové vedení Světlé vydrželo do úvodních dvou minut druhé třetiny. Pak v početní výhodě, která se počítala ještě z třetiny první, navýšil vedení Pavel Blažek. Gólu předcházelo dlouhé vyčkávání Žáka na modré čáře, které ukončil nápřahem ke střele. Tu gólman Turek dokázal ztlumit na betonu, ale na následné dorážky Blažka byl krátký. V půlce třetiny se větší část osazenstva v Pěšinkách podivovala nad zákrokem moravskotřebovského Muselíka, který v brankovišti nevybíravě natlačil brankáře Koubského na tyčku. Jen škoda, že hra se v tu dobu odehrávala v rohu kluziště. Rozhodčí Doležal se rozhodl tento prohřešek obejít bez trestů. Ostatně jako většinu faulu.

Pomstít maskovaného muže ve svatyni domácích mohl Dolinský. Po jeho úniku bylo nařízeno trestné střílení, ale to domácí útočník neproměnil, když si Turek poradil s jeho střelou mezi betony, což Dolinského v tu chvíli muselo hodně mrzet neboť po chvíli se i hosté dočkali gólů. V čase 37:43 byl vyloučen na 2+10 minut za hrubost a následné nesportovní chování Josef Štros. A právě během dvouminutového trestu se puku zmocnil Martin Aulehla a přesnou střelou pod víko prostřelil domácího brankáře.

Na začátku poslední třetiny se museli domácí bránit ve čtyřech, avšak úspěšně. O své jednobrankové vedení přišli až v 52. minutě. Po chybném zpracování Křišťana se do rychlého kontru dostal Michal Černý a střelou bekhendem do teploměru vyrovnal. O tři minuty později překlonil misky vah na stranu Slovanu Faltus, před nímž domácí obránce couval, až se dostal do mezikruží a střelou na levou tyč dostal svůj tým do vedení. Domácí se snažili ještě s výsledkem něco udělat. Vzali si proto oddychový čas a odvolali brankáře. Bohužel při výhodě jednoho muže v poli navíc inkasovali popáté. Igor Čikl dojel na vyhozený puk a pohybem za brankou zmátl domácího obránce a obtočil se kolem ní.

„S odstupem času určitě druhé místo úspěchem bude. Teď je to moc čerstvé, my jsme chtěli vyhrát. V domácích zápasech jsme měli fáze, kdy jsme vedli o dva góly a mohli jsme odskočit na tři a to se nám nepovedlo. Celou sérii rozhodly síly, my jsme už šlapali vodu. Soupeř má silný tým podpořeny profíky, byl to souboj Davida s Goliášem, ale rvali jsme se srdnatě," měl po ukončení finálové série jasno světelský kouč Jan Krajíček.

Branky a nahrávky: 3. Křišťan (Kubát, Šíma), 11. Žák (Blažek, O. Včela), 21. Blažek (Žák) – 7. Faltus (Aulehla), 38. Aulehla (Faltus, Schneider), 52. Černý, 55. Faltus (Rajnoha) 59. Čikl (Rosendorf). Vyloučení: 9:6, navíc Štros(SVE) 10 min. za nesp. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 633. Třetiny: 2:1, 1:1, 0:3. Světlá n. S.: Koubský – Venc, Šíma, O. Včela, Svoboda, Kubát – Špatenka, P. Včela, Žák, Blažek, Křišťan, Varga, Jar. Doležal, Šudoma, Štros, Dušátko, Dolinský. M. Třebová: Turek – Pokorný, Rajnoha, Kutmon, Kvapil, Kršňák, Rosendorf – Faltus, Řehulka, Černý, Schneider, Muselík, Čikl, Aulehla, Duba, Prokop.

FILIP BENEŠ