V posledních letech se kluby ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži příliš neměnily, tentokrát však nastalo velké zemětřesení. Poprvé od sezony 2010/2011, kdy došlo k ze-štíhlení ligy ze šestnácti celků na čtrnáct, tak dojde ve startovní listině klubů hned k šesti změnám.

V baráži o extraligu totiž uspěli prvoligoví vyzyvatelé 
z Mladé Boleslavi a Olomouce, kteří se do nejvyšší soutěže probojovali přes favorizované Kladno a Chomutov. Ze druhé ligy si navíc zajistil prvoligový status Prostějov na úkor Berouna.

Fanoušci druhé nejvyšší soutěže tak mohou vyhlížet nejen zajímavé kluby, ale také početné zástupy diváků. Průměrná návštěva se zvedla už v loňském ročníku, kdy se v lize objevily České Budějovice s Havířovem, a letos se dá očekávat další posun vzhůru. „Jsou to všechno hokejová města," říká na adresu nováčků sportovní manažer HC Rebel Miroslav Barus.

Jednatel jihlavské Dukly Bedřich Ščerban se zase podivuje nad tím, že se v první lize setkávají tradiční hokejové bašty.

„S trochou nadsázky se dá říct, že kdyby si před několika lety nekoupila Kometa extraligu, měli bychom tady většinu tradičních klubů ještě z doby Československa," má na mysli kromě svého mužstva i Kladno nebo Motor České Budějovice.

Ščerban změny v soutěži vítá i přesto, že se nejenom Dukle cesta k vysněnému boji o extraligu nyní ještě více zkomplikuje. „Z hlediska umístění a postupu do baráže se kvalita zvýší, protože hladových vlčáků bude víc. Ale fanoušek na tom jenom vydělá," pochvaluje si šéf klubu 
z krajského města.

Obměna mančaftů přitom ještě nemusí být konečná. Na některé týmy totiž dolehla tíživá finanční situace a ty bojují či bojovaly o svoji existenci. Mezi nimi se objevil i Havlíčkův Brod, na který bylo po skončení loňské sezony uvaleno insolvenční řízení. To nejhorší už snad ale mají Rebelové za sebou.

„Z velkých problémů už jsme se dostali, ale v poslední době se teprve řešilo, kolik peněz budeme mít na sezonu a jaký bude rozpočet. Takže už naštěstí neřešíme, jestli budeme hrát, ale jen finanční pokrytí," konstatuje Barus.

I u dalších celků to vypadá, že je krize zažehnána. V první lize by se měl objevit jak Chomutov s Kadaní, tak také Litoměřice. Nejhorší situace nadále panuje v zadluženém Ústí nad Labem.

„Tyto problémy jsou způsobené i tím, že v minulosti bylo hned několik týmů, ať už Kometa, Chomutov, Ústí či Mladá Boleslav, které chtěly za každou cenu postoupit do extraligy. Přiváděly extraligové hráče a přebíraly jejich smlouvy, čímž šponovaly ceny strašně vysoko," hledá příčinu problémů brodský sportovní manažer.

„Souvisí to také s krizí, která sice pomalu pomíjí, ale stále má určitý dopad. Sám sháním peníze, tak vím, jak je to nesmírně těžké. Firmy nemají finance, které by mohly věnovat na reklamu, a je to položka, kterou škrtají jako první," doplňuje svého kolegu Ščerban.

Ten si však zároveň myslí, že i Ústí se z momentální krize dostane. „Všechno to jsou tradiční hokejové kluby, takže si myslím, že to ustojí. Města a hokejové okolí bude ochotno a připraveno do toho vstoupit a hokej zachovat," uvažuje.

Jak tedy bude vypadat konečná startovní listina první ligy pro sezonu 2014/2015?