Pro Havlíčkobrodský deník zhodnotil základní část juniorské soutěže a jako patriotovi brodského hokeje mu není stávající situace v Kotlině lhostejná.

Je za vámi základní část juniorské I. ligy. Jak jste ji viděl?
My jsme si ani předsezónní cíl nedávali, ale podařil se nám udělat malý hokejový zázrak. Možná to zní nadneseně, ale my soutěž hrajeme s hodně mladým týmem. Kromě Tomáše Semráda, Petra Kuchty a Lukáše Brebery hrajeme s ročníkem 96. Nám starší kluci z ročníku 1995 odešli před třemi lety do Karlových Varů, kde hrají ruskou MHL, někteří odešli do Jihlavy a Zohorna do Brna. Pro nás je to s Láďou Fixou (asistent trenéra – pozn. autora) obrovské překvapení.

Ale přípravné zápasy nebyly podle vašich představ?
Moc zápasů jsme nevyhráli, proto jsme klukům vštípili obrannou, celoplošnou hru s dobruslováním a přechodem do protiútoku. Podařilo se nám udělat dostačující počet bodů a dostali jsme se do nástavby. Opravdu kluci sehráli výborná utkání. Mužstvo ukázalo svoji tvář.

Vaše hra byla podpořena výbornými výkony brankáře Spáčila…
Přesně tak. Je to talentovaný gólman, kterého jsem si vytáhl z Českých Budějovic. Jak říkám, všichni kluci hráli dobře a mají týmového ducha. Inkasovali jsme nejmíň gólů, vyhrávali jsme ohromnou pracovitostí.

Můžete ještě někoho jmenovat, kdo vás překvapil?
Podávali jsme kolektivní výkony, to co jsme po hráčích chtěli, to dodržovali. Nerad bych na někoho zapomněl, ale překvapením pro mě byli beci Mendl, Krajcigr, Semrád a v útoku nám vypomáhají kluci z A-týmuPetr Kuchta s Tomášem Chlubnou. Svou kvalitu má Tomáš Ludvík, nejlepší střelec Ondřej Hlídek a líbil se mi přístup kapitána Lukáše Brebery.

Před sezonou jste byli posíleni o hráče Žďáru nad Sázavou. Proč?
Juniorka Žďáru nepřihlásila soutěž. Proto nám zde vypomáhají čtyři kluci, obránci Němec s Vlčkem, útočníci Šimák s Pazourkem plus gólman Zelený a z Jihlavy nám na střídavé starty vypomáhají Mäki s Hubertem a Kochánkem. Takže jsme měli kádr i počtově dobrý.

Svými výkony v základní části jste si trochu na sebe upletli bič…
Neřekl bych, že upletli. V nástavbě se hraje uvolněnější hokej nahoru, dolů, hrajeme se skupinou západ. V úvodu jsme trpěli na marodku, hráli jsme v jedenácti, ve dvanácti lidech. Hlavně jsme hráli na čtyři, pět beků. Prohráli jsme tři zápasy o gól. Kluci poznávají, že soupeři jsou zase z jiného soudku. Jsou kvalitnější. Bojujeme o čtyřku, abychom si play-off zahráli.

Dnes v brance nastoupí Čeněk Novák (rozhovor dělán před zápasem se Šumperkem – pozn. autora), který už nastoupil v Chomutově. Je to další talentovaný gólman z brodské líhně. Určitě vás těší, že se nyní pere o dres A-týmu?
Byli jsme osloveni ze Slavie Praha, kde tamní juniorka měla po deseti kolech jeden bod a společně s obráncem Davidem Valou odešli na střídavý start. Čeněk Novák jim vychytal už kolem třiceti bodů a trenér Petr Novák je spokojený i s Davidem Valou, který hraje ve druhé pětce. Jsem rád, že se Čendovi daří, v Chomutově to byl pro něj křest ohněm a zvládl ho na jedničku.

Vy zároveň působíte i jako asistent u A-týmu, kam jste se během sezony dvakrát vrátil…
První situace byla po sedmém kole, kdy jsem nabídl rezignaci, abych se mohl věnovat i administrativě a Míra (Miroslav Barus – pozn. autora) si k sobě vzal trenéra, který by to oživil. Podruhé to bylo, když přišel pan Jeřábek, Míra Barus se chtěl věnovat jen funkci sportovního manažera, tak mě pan Jeřábek oslovil, abych s ním do toho šel. Já jsem na to kývl, protože pro mě je to obrovská zkušenost pracovat vedle tak zkušeného extraligového trenéra.

Oslavil jste nedávno pětačtyřicáté narozeniny. Jak jako patriot brodského hokeje vnímáte stávající situaci, kdy se A-týmu nedaří podle představ?
Samozřejmě z toho nadšený nejsem, ale k hokeji patří porážky a takovéto pády. Samozřejmě chceme I. ligu zachránit a určitá šance ještě je. Pořád je o co hrát a kluci se o prvoligovou příslušnost Havlíčkova Brodu poperou.