Tehdy se z postupu radovali světelští skláři, kteří sérii vyhráli 3:1 na zápasy. Jiskra chce Světelským dva roky staré vyřazení vrátit, ale v prvním utkání semifinále se musela před dvojnásobným mistrem posledních dvou let sklonit.

KRAJSKÁ HOKEJOVÁ LIGA -  SEMIFINÁLE PLAY-OFF 1. ZÁPAS

SVĚTLÁ N. S. – LITOMYŠL 6:5sn
Vstup do utkání byl pod taktovkou domácího souboru. Již po devatenácti sekundách se puk odrazil na hůl Jaroslava Žák, na kterého koukala odkrytá branka – 1:0. V páté minutě navyšoval již na 2:0 Jakub Doležal. K tomu se puk dostal v mezikruží, odkud se nemýlil a získal pro svůj tým dvougólové vedení. Hra se postupně vyrovnávala a již v osmé minutě hrála Litomyšl v šesti díky signalizované výhodě. Tu dokázal krásnou střelou do pravého rohu využít Michal Budina – 2:1. Skláři chtěli co nejdříve získat zpět své dvoubrankové vedení, naopak Litomyšl se hnala za vyrovnáním.

To se jí povedlo po dvou minutách střední části. Prsty v tom měl opět Michal Budina. Ten téměř mimo úhel dokázal najít místo kdesi mezi betonem a lapačkou brankáře Koubského – 2:2. Pět minut před koncem třetiny se hosté přeci jen ujali vedení. Ondřej Starý vyslal svoji střelu z mezikruží a převrátil tím misku vah na stranu soupeře – 2:3.

Začátek třetí třetiny vypadal ještě hůře. Po dvaadvaceti sekundách hry zkompletoval svůj hattrick Michal Budina. Jeho gól padl v přesilové hře a za brankovou čáru se doklouzal silou vůle. Po pár sekundách od tohoto gólu se dostal do úniku Pavel Blažek, ale byl zastaven za pomoci podražení. Rozhodčí místo trestného střílení, které by možná bylo na místě, pouze hráče hostů vyloučil. Nabídnutou přesilovou hru domácí se špetkou štěstí proměnili. Ondřej Včela vystřelil od modré čáry, ale jeho pokus se pouze odrazil od zadního mantinelu zpět před bránu na Pavla Blažka, a ten již na vzdálenější tyč snížil na 3:4.

Středem pozornosti se stal ve 43. minutě Ondřej Včela. Ten nejprve dostal 10 minut za nesportovní chování a o dvacet sekund později dostal další desítku, za protesty, které křičel z trestné lavice. Zápas tak domácí museli odehrát bez kapitána. Ale ani to jim nezabránilo vyrovnat. Ve 46. minutě Michal Dolinský obkroužil branku a taky téměř z nulového úhlu se trefil krásně do levého rohu – 4:4.

Strhnout vedení na stranu Světelských mohl po chvíli Pavel Blažek, ale svůj únik v oslabení neproměnil. Až v 51. minutě se vedení vrátilo na domácí stranu. Petr Šudoma v přesilové hře našel v mezikruží „svátečního" střelce Jana Svobodu, a ten poslal domácí opět do vedení. Poté do průběhu utkání výrazně promluvil rozhodčí. Ondřej Starý ve výskoku a úmyslně v plné rychlosti „přimáčkl" Jaroslava Žáka k mantinelu. Rozhodčí nejdříve signalizoval trest za úder do oblasti hlavy a krku. Ale celá situace nenechala chladným Ondřeje Šímu, ten okamžitě přijel svého spoluhráče pěstmi pomstít. Když se rozhodčím povedlo oba „kohouty" od sebe odtrhnout, vrhl se Starý na Šímu znovu. Výsledek? Šíma 5+OK za hrubost a Starý 5+OK za ZHK. Problém byl ale v tom, že půl minuty po tomto incidentu Litomyšl vyrovnala. Autorem branky byl po dorážce Marek Jankovský. Gól padl v době, kdy měla Světlá hrát svoji pětiminutovou přesilovku. V konečném součtu ji to však mrzet nakonec nemuselo.

Do konce základní doby gól již nepadl, stejně tak i v prodloužení. Rozhodovat tak musela dovednostní soutěž v podobě nájezdů. Jako první se tváří v tvář brankáři Misiorzovi postavil Jaroslav Žák, který svůj pokus mířil úspěšně na vzdálenější tyč. Za hosty se proti Koubskému rozjel Marek Zavřel, ale neúspěšně, Koubský výtečně zasáhl.

Druhý exekutor za domácí byl Jakub Doležal. I ten se prosadil, díky své střele mezi betony. Michal Skoumal chtěl pro Litomyšl získat kapku naděje, ale neuspěl. Proti byl opět výtečný Koubský.

„Měli jsme špatný vstup do utkání, i když jsme paradoxně dali dva rychlé góly. Soupeře jsme zaskočili, ale v prvních dvou třetinách nebyl z naší strany hlad po vítězství. Chybělo nám nasazení vhodné k play-off. Ve třetí třetině už bylo nasazení, mělo to grády. Bohužel někteří hráči to nezvládli emočně. Musí se soustředit na hru, a ne na věci okolo. Nájezdy jsou loterie. Pomohl nám gól a podržel nás gólman Koubský, který oba hráče výborně vybruslil," zhodnotil zápas světelský trenér Jan Krajíček.

Branky a nahrávky: 1. Žák (Křišťan), 5. Jak. Doležal, 41. Blažek (O. Včela), 46. Dolinský, 52. Svoboda (Šudoma), 65. Žák – 8. Budina (Skoumal), 22. Budina (M. Svěc, Šeda), 35. Starý, 40. Budina (Lustyk, Ondráček), 53. Jankovský (Vomočil, Ondráček) Vyloučení: 8:9, navíc Včela O.(SVE) 10+10 za nesp., Šíma (SVE) 5+20 za hrub. – Budina(LIT) 10 min. za nesp., Starý(LIT) 5+20 za úder do oblasti hlavy a krku. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 360. Třetiny: 2:1, 0:2, 3:2 – 1:0. Světlá n. S.: Koubský – Venc, Šíma, O. Včela, Svoboda, Špatenka, Kubát – Jak. Doležal, P. Včela, Křišťan, Jar. Doležal, Kopecký, Šudoma, Dušátko, Štros, Žák, Blažek, Dolinský. Litomyšl: Misiorz – Skalník, Lustyk, Ondráček, Krutina, Š. Švec, Starý, Fajfr – Zavřel, Šeda, Pilavka, Dvořák, Skoumal, Hynek, M. Švec, Jankovský, Budina, Vomčil.

(fbe)