Problémy lidí, kteří jsou kvůli svému postižení vyčleněni ze společnosti a odkázáni na pomoc ostatních, se na první pohled mohou zdát banální. Že tomu tak ve skutečnosti není, se snaží ukázat fotografická výstava s názvem Nejvyšší Čech.

Umělecké fotografie od Aleny Dvořákové a Viktora Fischera jsou k vidění od tohoto týdne ve výstavním sále Muzea Doktora Aleše Hrdličky na Horním náměstí v Humpolci. Výstavu odstartovala vernisáž za účasti nejvyššího Čecha Tomáše Pustiny.

Fotky vše zviditelní

Právě díky podobným událostem se Tomáš Pustina může více zapojit do normálního života, který mu výrazně komplikuje jeho 230 centimetrů na výšku a váha okolo 150 kilogramů. Většinu času tráví doma a je naprosto odkázán na pomoc svých rodičů.

Situace se o něco zlepšila po zveřejnění a následném ocenění fotek z jeho každodenního života.

Alena Dvořáková a Viktor Fischer jsou absolventi katedry fotografie Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Jejich fotografické projekty významně přispěly ke zviditelnění Tomášových problémů a také k úspěchu finanční sbírky. Za vybraných osm set tisíc korun byl zakoupen elektrický vozík a speciálně upraven starší mikrobus pro zvýšení Tomášovy mobility. Když později město Humpolec zřídilo Tomášovi výtah, jeho život se výrazně změnil k lepšímu. Výstava potrvá do 28. srpna a potom bude putovat po České republice pod patronací humanitní organizace ADRA.