Brodský soubor ADIVADLO uvádí inscenaci monodramatu Mileny Štráfeldové „Osamělé večery Dory N.“, který autorka napsala na základě korespondence Theodory Wilhelmy Rozálie Němcové, zvané Dora. Dora otevřeně popisuje neutěšené soužití svých rodičů, matčiny milostné eskapády i existenční bídu, s níž se rodina trvale potýkala.

Od malička byla samotářská, plachá a stydlivá, navždy ve stínu slavné a krásné matky, které se nemohla v ničem rovnat. Přestože od dětství trpěla tuberkulózou mízních uzlin, přežila o mnoho let své bratry. Oslavám matky se celý život vyhýbala. K výpovědi o jejím životě ji přiměl až jičínský profesor Lelek.

Prostřednictvím jediné dcery Boženy Němcové se tak lidem otevírá jiný a mnohdy nečekaný pohled na českou spisovatelku, která napsala příběh laskavé Babičky.

Jednoho večera, 50 let po smrti matky, se Dora začne probírat matčinou korespondencí. O tom, co se z ní dozví a jaký byl její vztah k matce, už bude pojednávat sobotní představení brodského ADIVADLA. Představení začíná v 18 hodin ve velkém sále Kulturního domu Ostrov. Prodej vstupenek bude zajištěn 30 minut před začátkem představení. Vstupenky je možné zamluvit i na telefonním čísle 739 039 522. Inscenace vznikla v roce 2015 za ekonomické podpory Města Havlíčkův Brod a Kulturního domu Ostrov Havlíčkův Brod.