Letošní rok byl Agenturou Czech Tourism vyhlášen jako rok baroka. Akce na oslavu tohoto období proto během roku probíhají po celé republice. Chotěbořský raně barokní zámek k návratu do 18. století přímo vybízí.

A na co se návštěvníci mohou těšit? V 9 hodin začínají komentované prohlídky výstav. V 10.15 se děti mohou vydat na Kašpárkovo putování s loutkovým divadlem AHOJ z Chrudimi. V 11.15 zazní koncert Základní umělecké školy a nebude chybět ani barokní tanec. V 15 hodin přijde na řadu řinčení zbraní a na scénu přijdou šermíři a v 16 hodin je vystřídají drezurní jízdy koní. V 16.30 zazní barokní hudba v podání učitelů ZUŠ a v 18. 30 se objeví samotný Casanova. Program zakončí velkolepá ohňová show ve 20.30 hodin.

Od 11 do 17 hodin také mohou návštěvníci obdivovat lidová řemesla nebo navštívit fotokoutek. Od 13 do 17 hodin může každý zkusit svou mušku při lukostřelbě nebo hodu sekyrou. Ve stejné době je tu také možnost svézt se kočárem. Od 9 do 17 hodin budou budou probíhat kostýmované prohlídky výstav Procházka lesem, Svatba aneb, jak šel čas a Háčkovaný svět panenek.

Návštěvníci mají také unikátní možnost spatřit na zámku skutečný poklad, a to 742 stříbrných mincí, které se nedávno našly v Nové Vsi u Chotěboře. Poklad organizátorům akce zapůjčilo Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě.
Vstupné na akci je po celý den dobrovolné. Akci pořádá CEKUS Chotěboř spolu s Městským muzeem Chotěboř a Divadélkem DIK.

Retenční nádrž v Chotěboři.
V Chotěboři dokončují retenční nádrž