To byla slova předsedy Folklorního sdružení České republiky Zdeňka Pšenici na sobotním dopoledním setkání zástupců jednotlivých souborů na světelské radnici.

Ještě před tím se na náměstí představili se svojí dechovou hudbou zahraniční hosté IX. ročníku folklorního festivalu z rakouského Schwarzenau a doslova poprask, v tom nejlepším slova smyslu, způsobil na světelském náměstí svým rozverným vystoupením soubor Maškara ze Studnic.

Odpolední tříhodinový pořad v hale Sportovního centra Pěšinky byl skutečnou oslavou folkloru. Ten zahájil domácí smíšený pěvecký sbor Gaudeamus a potom se již na scéně střídaly jednotlivé soubory a to nejen z národopisné oblasti Horácka. S lidovou muzikou a tanci z oblasti Brněnska přijel do Světlé známý soubor Javorníček a samotné Horácko reprezentovaly krojované soubory Bystřinka a Rozmarýnek ze Žďáru nad Sázavou, Pramínek s Dřeváčkem z Jihlavy, Drahánek z Blanska, Okřešánek z Okříšek, havlíčkobrodská Kalamajka a v roli hostitele světelský dětský folklorní soubor Škubánek.

Působivá byla tečka za IX. festivalem Horácko zpívá a tančí, když za zpěvu známé písničky Čípak je to posvícení přitančily na scénu všechny zúčastněné soubory, aby se rozloučily s publikem.

Jiří Víšek