Tak se jmenuje komedie herce, scenáristy, režiséra a dramaturga Jiřího Bednáře, kterou do přibyslavského kulturního domu v rámci 32. ročníku přehlídky Divadelní Přibyslav přiveze spolek Havlíček ze Škrdlovic. Kdy? V pátek v 19 hodin. V sobotu na stejném místě a ve stejný čas začne další divadelní lahůdka – Noc na Karlštejně, kterou zahraje a zazpívá divadelní spolek Karla Čapka Třešť.

Komedie Muž, který přišel do jiného stavu se v rukou Škrdlovických dočkala pouze několika úprav. „Je to absurdní hra o omezenosti a jednoznačnosti tehdejší doby. Premiéru měla v roce 1969 a uvedlo ji Divadlo Na zábradlí. Kritika ji označila za jednoznačný omyl této scény. My jsme se pokusili o její znovuvzkříšení," prozradila režisérka Dagmar Čeňková ze spolku Havlíček, která hry vybírá společně s kolegy, z nichž část pochází z rodiny Studených. „Studení jsou v našem spolku celkem čtyři a jedná se o otce, matku, syna a snachu. Působili však u nás i druhý syn Studených a druhá snacha. Loni si dokonce malou roli zahrály i dvě vnučky Studených," vypočítala.

Hru, kterou spolek nastuduje, hraje obvykle pětkrát. Dvakrát zjara, jednou na Divadelní Přibyslavi a dvakrát na podzim. Už nyní se ovšem diskutuje o další hře, jíž bude komedie nebo pohádka, tedy žánry, v nichž se ochotníci ze Škrdlovic cítí nejlépe.

V sobotu dorazí spolek Karla Čapka z Třeště s pětatřiceti účinkujícími, kteří zahrají romantickou hudební komedii Noc na Karlštejně. Divadelníci použili scénář muzikálového provedení v úpravě Bedřicha Jansy a Marie Procházkové s původními písněmi z dílny Karla Svobody a Jiřího Štaidla. „A měli jsme i štěstí, že jsme mohli využít dlouholeté spolupráce se Spolkem historického šermu Hebrix z Třeště. Řada účinkujících je navíc členem obou spolků," uvedla režisérka Dana Obrdlíková.

V představení je deset hlavních postav, dvě mají alternaci. V rolích fraucimoru, rytířů, zbrojnošů a pážat se střídá 36 herců. „Nacvičení hry trvalo téměř tři čtvrtě roku, hromadné scény byly náročnější. Naštěstí jsem na to nebyla sama, s choreografií pomáhali Roman Mikeš a Lucie Havlíčková. Když herci přijdou sami s nějakými nápady, pak je spolupráce báječná," doplnila režisérka Obrdlíková.

Dalším úskalím bylo vyřešit scénu, vyrobit odpovídající rekvizity a ušít dobové kostýmy. V tom měli důležitou roli členové šermířské skupiny Hebrix. Ti dali k dispozici nejen své dobové oděvy, zbraně a um, ale i cenné rady. „Náklady na přípravu představení dosáhly asi šedesáti tisíc korun. Soubor nic finančně náročnějšího dosud nepředstavil," uzavřela Obrdlíková.

Hana Tonarová