Letošní ročník bude již 22. v pořadí a do jeho zahájení zbývá něco kolem 160 dnů. Přihlášena je zatím asi stovka nakladatelů, informuje hlavní pořadatel veletrhu, Markéta Hejkalová.

Prodej velkého sálu a dohady, které ho provázely vzbudily u části havlíčkobrodské veřejnosti obavy o budoucnost kulturních aktivit v Havlíčkově Brodě, kam patří bezesporu i tradiční Podzimní knižní veletrh, který Vysočinu zviditelňuje už víc než dvacet let v rámci celé republiky.

„Osobně jsem se setkala s novým majitelem KD Ostrov a jsem optimistická. Podzimní knižní veletrh letos na sto procent bude," uklidňuje milovníky dobré literatury Markéta Hejkalová, nicméně nepopírá, že když se v lednu o chystaném prodeji KD Ostrov dozvěděla, byla na vážkách, zda další ročník Podzimního knižního veletrhu bude v Havlíčkově Brodě skutečně pořádat. Jak nyní Hejkalová doufá, podaří se snad dohodnout s novým provozovatelem vzájemnou spolupráci i do dalších let.

Premiéra přímo světová

„Podzimní knižní veletrh bude jednou z největších akcí, které se letos jako pořadatelé zhostíme. Neobávám se toho, že bychom ji nezvládli. Všichni budou spokojeni," zareagoval nový vlastník velkého sálu KD Ostrov, Miroslav Jinek.

Návštěvníci se ale již nyní mohou těšit na některé novinky, z nichž jedna bude mít v Havlíčkově Brodě doslova světovou premiéru.

„Osobně se velmi těším na účast spisovatele Jiřího Kratochvila, který bude na veletrhu prezentovat svoji nejnovější knihu Dobrou noc, sladké sny. Je to jeden z nejlepších a nejpřekládanějších českých  spisovatelů," zdůrazňuje Markéta Hejkalová.

Připomeňme, že Jiří Kratochvil je český romanopisec, dramatik a novinář. Po roce 1989 obdržel za svou literární činnost řadu cen, například Cenu Toma Stopparda, Cenu Českých knihkupců, Cenu Egona Hostovského, Cenu Karla Čapka a Cenu Jaroslava Seiferta. Svoje autorské večery v rámci České republiky prakticky nepořádá, proto setkat se s ním v Havlíčkově Brodě bude pro milovníky literatury neopakovatelným zážitkem.

S ohledem na pořádání Podzimního knižního veletrhu načasoval Kratochvil i vydání svého posledního románu Dobrou noc, sladké sny, který se odehrává během jediného dne, a sice 30. dubna roku 1945 v Brně, to vše v obalu bohaté imaginace, prolínající se se skutečností.

Mezi hosty z řad renomovaných autorů nebude v Havlíčkově Brodě opět chybět Michal Wiewegh, účast přislíbila i spisovatelka Irena Dousková.

Právě její povídku se budou moci čtenáři pokusit dopsat v rámci soutěže Dopište Douskovou. Na tři nejlepší autory čeká možnost zajít si na oběd s autorkou knihy Hrdý Budžes, která zaznamenala velký úspěch i díky jevištnímu ztvárnění hlavní postavy Bárou Herzánovou.

Svoje pokračování bude mít na veletrhu i minifestival Pen Klubu, letos pod názvem Knihy a sny.