Nikdo z nás není rentiér, abychom se mohli hudbou živit. Pro nás je to zábava, a pokud by se z hraní stala povinnost, věřím, že by nás to možná přestalo bavit. To říká Jan Bárta z alternativní rockové kapely FullSTOP z Havlíčkova Brodu. Ta vznikla již před více než jedenácti lety a v současné době ji tvoří čtyři členové.

Klobouk dolů. Jedenáct let je velmi dlouhá doba. Jak jste se dali dohromady?
Původně jsme vznikli jako vzorná školní kapela. Myslím si, že nejen v té době, ale i dnes vzniká hodně kapel v hospodě u piva, kde se pár lidí dohodne, že kapela je správný způsob, jak dobýt svět. My, jak jsme byli v podstatě umělý projekt, jsme ale bohužel dostali nálepku těch hodných kluků ze školy, co hrají ten jazz. Což samozřejmě nebyla vůbec pravda a trochu se to s námi vezlo. Měli jsme tehdy dojem, že zapadnout mezi místní kapely díky tomu trvalo pak delší dobu.

Hráli jste v té době i v nějakých klubech?
Naším domovským klubem byl havlíčkobrodský Effect, kde jsme myslím odehráli nejvíce vystoupení. Ale docela jsme se i najezdili a hráli všude možně po republice, kolikrát často za pověstné pivo a párek. Postupně jsme se však rozutekli za vzděláním a vyděláváním financí, takže koncertů bohužel ubylo.

A co složení kapely, měnilo se?
Ano, původně nás bylo pět, a chvíli jsme hráli dokonce jako správní „punkáči" ve třech. Dnes hrajeme ve čtyřech, kdy tři lidi z kapely stáli již u zrodu, a máme tak vlastně akorát nového zpěváka.

Když se řekne kapela FullSTOP. Co se lidem vybaví? Jakou hudbu a styl hrajete?
Hodně se to mění a musím říct, že jsme si prošli obrovským vývojem. Máme na kontě dvě regulérní alba, teď jedno úplně nové EP a více než sto koncertů. Žánrově by se naše hudba dala označit jako alternativní rock, přičemž hodně kombinujeme různé styly. Teď máme zrovna takové období, kdy směřujeme do funku.

Máte nějaké hudební vzory?
Každému se líbí něco ji-ného a pořád se to mění. Rozhodně tak nelze říct, že bychom chtěli znít jako nějaká určitá kapela. Co se týče dneška, myslím, že všichni teď jedeme na funky ze sedmdesátých let, ale dříve to byli například The White Stripes a více kytarová muzika.

Jaké je tedy současné složení kapely?
Já hraji na kytaru, a když se to žádá, tak i občas zpívám. V kapele je pak Vašek Šoupal, který hraje na bicí, Jakub Vaňas, což je vynikající hráč na tamburínu, ale my ho máme na pozici zpěváka. Poslední je basák Vladimír Vávra. S Vaškem a Vláďou jsme kapelu zakládali, i když Vláďa si dal prakticky desetiletou pauzu mezi svým prvním účinkováním v kapele. I když je pravda, že sem tam zaskakoval, když stálý basák náhodou nemohl.

Jak jste přišli k názvu FullSTOP? Také prošel nějakou proměnou?
Název kapely je již od začátku stejný. FullSTOP pochází ještě ze školních dob, kdy jsme měli seminář angličtiny, a naše učitelka po nás chtěla, abychom na konci každé věty řekli full stop. Už nám to zůstalo a ani jsme nikdy neuvažovali se přejmenovat.

Jak to máte se zkoušením? Scházíte se?
Moc ne. Jsme spíše taková virtuální kapela. (směje se) Každý totiž bydlíme a pracujeme někde jinde. Já například pracuji v Praze, bubeník naopak v Hradci Králové, basák studuje v Plzni, ale teď je zrovna v Ústí nad Labem a zpěvák je naopak z Kadaně, i když studuje v Praze. Jsme takový rozlítaný a vlastně v nové sestavě se Vláďa s Kubou viděli poprvé až chvíli před koncertem. Takže moc nezkoušíme, i když jednu zkušebnu máme v Dolním Městě a v plánu je i Praha.

Když už jste u toho, co koncerty? Za jedenáct let jich musíte mít na kontě již pěknou řádku, ne?
Myslím si, že jich bude něco kolem sto třiceti. Byly roky, kdy jsme odehráli například třicet koncertů, ale třeba letos máme za sebou jen tři, v Praze a v Havlíčkově Brodě a v létě na super akci Valašský orienťák v Beskydech. Každopádně si myslím, že nové složení nás hodně nakoplo a doufejme, že takhle budeme nějakou chví-li fungovat. Teď plánujeme nějaké nové věci, koncerty a uvidíme, kam se to vyvine.

Když jsem poslouchal nějaké vaše nahrávky, neušlo mi, že zpíváte jenom v angličtině…
To je pravda, ale už se to mění. Teď se zrovna snažíme dát dohromady hned čtyři nové české písničky, a byť jsme si svého času mysleli, že čeština je něco nepředstavitelného, přijde nám to teď úplně v pohodě. Čeština nás začala bavit, tak proč do toho nejít. Jinak zpíváme naprosto o všem, ale většinou si z něčeho děláme legraci.

Co inspirace? Zkuste popsat průběh skládání nějakého textu?
Inspirace číhá všude, přičemž všechny písničky vznikají tak, že si sednu s vypojenou elektrickou kytarou a zkouším. Když se mi něco líbí, začnu to rozvíjet, a když i po delší době neusoudím, že tohle si svět nezaslouží, předám to bubeníkovi. Ten mi dá zpětnou vazbu a přidá si tam něco svého, což tedy dost často skončí tím, že rytmus se zásadně změní. Takhle to pokračuje dál se všemi, i když, jak už jsem říkal, v novém složení zatím tedy příliš nezkoušíme, tak uvidíme, jak to bude fungovat. Jinak všechny písničky jsou skládané v podstatě akusticky, takže by nebyl problém si je zahrát na španělku někde u táboráku.

Myslíte si, že by se hraním dalo uživit?
Rozhodně ne. Je to náš koníček, a jakmile by se z toho stala povinnost, tak by nás to možná přestalo bavit.

Máte jako kapela nějaké ambice nebo cíle?
Nic velkého, chceme se i nadále jen bavit a užívat si to, že vlastně po všech těch letech furt fungujeme. Máme samozřejmě nějaké plány, ale uvidíme, jak se všechno povede, a hlavně, jestli současné složení vydrží.

Co nějaké zábavné historky z koncertů. Věřím, že se rozhodně nějaké najdou…
Rozhodně. Třeba loni v Beskydech se nám stalo, že jeden z diváků během písničky vyběhl na pódium a začal olizovat struny našemu basákovi. Poté na pódiu předstíral, že plave, a různě se kutálel po odposlechu a kytarových efektech, ale podle místních je to jinak moc milý a hodný kluk. (směje se)

Máte v plánu teď nějaký koncert?
Plánujeme, že bychom vystoupili v Brně a na severu Čech. Ve hře je i něco na Vysočině, ale zatím jsme se nedohodli, takže uvidíme. Každopádně to budou spíše koncerty v menších klubech.

Mohou si vás lidé alespoň poslechnout na internetu?
Jasně. Máme vlastní stránku www.red-or-black.cz, kam všechny moc zveme k poslechu naší poslední desky a kde je možné si ji i stáhnout. Starší věci máme i na stránkách www.bandzone.cz/fullstop a taky jsme samozřejmě na Facebooku, kde lidé naleznou podrobnosti o nových koncertech a další důležité informace. Budeme rádi, když si nás poslechnete, a třeba se někdy potkáme na nějakém koncertě.