Od středy hostí Světlá nad Sázavou vyhlášený Sázavafest. V pátek a sobotu zamíří milovníci folku do Herálce na velké letní folkové setkání, a aby toho nebylo málo, příští týden se o slovo přihlásí Dobrohostov nejen se svým populárním festivalem Stock, ale také s festivalem dechových hudeb.

Žánrově bohatý Sázavafest odstartuje dnes večer tandem Bílá – Střihavka. „Festival poprvé ve své historii přidává nultý den. Nezkrácená vystoupení několikanásobné české slavice Lucie Bílé a výborného muzikálového a rockového zpěváka Kamila Střihavky by si jejich fandové rozhodně neměli nechat ujít. Areál zámeckého parku se pro ně otevře již v sedmnáct hodin," pozvala mluvčí Sázavafestu Nikol Poselová.

Šestnáctý ročník Sázavafestu je opět nabitý mnoha českými i zahraničními interprety. Vystoupí například Morcheeba, Graham Candy, No Name, Chinaski, Jelen, Ewa Farna, Xindl X a mnoho dalších. Připraven je i bohatý doprovodný program. Festival skončí jako tradičně v neděli nad ránem.

Ani folkové setkání v Herálci, které se uskuteční 5. a 6. srpna, nebude nikterak chudé na hvězdné interprety. První den ho ozdobí mimo jiné i Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem, tahákem druhého dne budou zcela jistě Stránící s Mirkem Ošancem, nebo skupina Nezmaři. „Páteční program Folkového setkání v Herálci 2016, jak jsme akci nazvali, se uskuteční v kulturním domě v Koječíně, sobotní pak v Herálci Na Ranveji. V Koječíně začínáme v šest večer, v Herálci pak ve čtyři odpoledne," upřesnil starosta obce Jiří Ulrich.

Festival Stock Dobrohostov, který příští pátek a sobotu vstoupí do svého jednadvacátého ročníku, se stal jednoznačně největší přehlídkou regionálních kapel. Chybět ale nebudou ani stálice české hudební scény. „Tahákem se stanou vystoupení legendárních pražských kapel Pumpa a Žlutý pes," uvedl za pořadatele Petr Kletečka.

„Obě kapely se prezentují klasickým jižanským rockem. Připomeňme, že Pumpa patřila v 80. letech k nejzajímavějším úkazům na domácí scéně. V čele se zakladatelem a kytaristou Michalem Němečkem se vrací na Vysočinu po dlouhé době. Můžeme se těšit na její klasické hity, ale také na nové skladby posledního alba Masařka," podotkl Kletečka. V souvislosti se skupinou Žlutý pes připomněl, že je držitelem Ceny akademie populární hudby a vydala již čtrnáct CD. V Dobrohostově dále vystoupí i chotěbořský Shout The Blues Band, havlíčkobrodské kapely E.M.I.L, Fortuna, Gufero, Tafic Jam či El´Brkas, účast potvrdil i žďárský Exit a další kapely. Páteční program festivalu začíná v 19 hodin, sobotní pak startuje v 17 hodin.

Festivalové pódium v Dobrohostově ale nezůstane prázdné ani v neděli 14. srpna. Tentokrát ale bude patřit dechovce. „Ve dvě odpoledne zahájí v pořadí již osmý ročník Festivalu dechových hudeb kapela Nová Lesanka. Následovat budou koncerty Rebelky, Vysočinky a také Mistříňanky," přiblížil Kletečka s tím, že tato populární kapela vystoupí v Dobrohostově vůbec poprvé.