„V červenci vůbec nepromítáme, nenaplnili bychom sál,“ vysvětluje Petr Štefáček, který má na starost kinosál v Přibyslavi. Dobu, kdy budou mít zavřeno, tu využili pro rekonstrukci kulturního domu. V Chotěboři si pracovníci biografu kvůli nízké návštěvnosti o prázdninách vybírají dovolenou.


Letní kina zase trápí nepřízeň počasí. „Teď je to špatné,“ konstatoval Ladislav Polanský, který se stará o krucemburské letní kino. Když je pěkně, zavítá sem na představení padesát až šedesát lidí. Za deště je tu prázdno.


„Snažíme se dávat hity, na které by lidi chodili,“ popisoval ředitel chotěbořského kina Milan Stránský. Posunuli tu dokonce začátky promítání o půl hodiny, aby ho stíhali i zahrádkáři a výletníci.


Ani hit nezaručí plný sál


„Dříve šlo odhadnout, který filmový hit přitáhne diváky. Dnes se zaručená věc hledá těžko,“ komentovala ředitelka kulturního zařízení Kytice ve Světlé nad Sázavou Jana Kupčíková. Na představení do jejího biografu v létě přijde tak patnáct až dvacet lidí.


„Zvýšit návštěvnost by mohl film Bathory, který uvedeme v srpnu,“ vysvětlovala pracovnice havlíčkobrodského kina Ostrov.


Dalšími letními hity, na které se mohou těšit příznivci kin, jsou například filmy Indiana Jones a království křišťálové lebky, Letopisy Narnie nebo česká komedie František je děvkař.

ZUZANA KLEMENTOVÁ