Nyní si koncert užijí všichni, kdo přijdou v neděli 7. září do kostela sv. Víta v Havlíčkově Borové. Začátek je v 15 hodin.

„Koncertní řada se letos uskuteční poprvé. Celkem sedm koncertů proběhne v období od července do října 2014 a celý projekt bude podpořen Nadací Život umělce. Hlavním cílem celého záměru je zprostředkovat kvalitní a živé umění do menších obcí v Kraji Vysočina a zároveň představit krásné duchovní prostory, ve kterých budou koncerty realizovány. Připravený program se bude opírat o kompozice starších epoch, zazní skladby renesančních i barokních skladatelů," prozradil loutnista Jindřich Macek.

Své nástroje v kostelích rozezní akordeonistka Jitka Baštová a loutnista Jindřich Macek.

Mladá interpretka v letošním akademickém roce úspěšně ukončila studium na Vysoké škole múzických umění v oboru hra na akordeon a vyučuje na havlíčkobrodské ZUŠ, kde plánuje výuku rozšířit a pokračovat v této práci s mladými talenty.

Jindřich Macek je ředitelem ZUŠ J. V. Stamice v Havlíčkově Brodě, absolventem Konzervatoře Pardubice (obor hra na kytaru a loutnu) a Akademie staré hudby v Brně (loutna).

Netradiční kombinace nástrojů

Na první pohled zcela netradiční kombinace nástrojů posluchačům představí upravené kompozice pro komorní seskupení – ojedinělou zvukovou kombinaci akordeonu a loutny a přinese nové myšlenky i barevné nápady. Skladby jsou vybrány tak, aby vynikly přednosti obou nástrojů, jejich jemnost, pestrost a schopnost navodit určitý pocit, vykreslit zvukomalbu.

Další koncerty se uskuteční 21. září v kostele sv. Kateřiny Alexandrijské ve Stříbrných Horách, 28. září v kostele sv. Michaela Archanděla v Žižkově Poli a 19. října v kostele v Jimramově. Začátky vždy v 15 hodin.

Kateřina Malá