Vzít si deku a jít si sednout do parku, na stadion či na náměstí na připravené židličky a vychutnat si filmovou projekci za příjemného letního večera je možné v desítkách měst a obcí Vysočiny. Například včera začal ve Žďáře nad Sázavou na náměstí českou pohádkou Řachanda promítat Kinematograf bratří Čadíků, ale už na začátku měsíce měli tamní lidé možnost už druhým rokem navštívit letní kino za Domem kultury. „Loňský ročník byl zkušební, a protože zájem lidí o promítání byl obrovský, akci jsme zopakovali,“ uvedla za pořadatele, Kulturu Žďár, Věra Sedláková.

K dokreslení neformální atmosféry si diváci na místě mohli koupit třeba svařené víno nebo si nad ohněm opéci buřty.
Kinematograf bratří Čadíků pravidelně zajíždí i do dalších měst Vysočiny, filmy za dobrovolné vstupné sledují lidé například také ve Velkém Meziříčí, Velké Bíteši, Bystřici nad Pernštejnem, Pelhřimově, Pacově i jinde. Projekt putovního kinematografu funguje už roku 1992, kdy si bratři Josef a Pavel Čadíkovi pořídili svoji první maringotku.

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského
OBRAZEM: Od folku k baroku a tanci. Takový byl festival

Po loňském úvodním ročníku se „Čadíci“ ve spolupráci s radnicí opět pustili do letního festivalu studentské tvorby Start film fest v Bystřici nad Pernštejnem, kde se na začátku srpna promítaly za dobrovolné vstupné filmy na námětí i v kulturním domě, a to nejenom z dílny mladých filmových tvůrců, které v Bystřici „vyučovali“ režiséři Jiří Strach, Jiří Mádl, Jiří Svoboda a další persony filmového světa. „Po prvním ročníku, který byl jedna velká neznámá, a přece z toho mála, co jsme měli, vyšel dobře, to bylo skvělé,“ konstatoval Josef Čadík z Kinematografu bratří Čadíků.

Někde zase mají promítání pod širým nebem laděná tematicky. Třeba třebíčský filmový festival Filmy pro Karla IV., který v červenci nabízel sedm snímků, jejichž společným tématem byl herec Jiří Langmajer. Nové i starší, takže diváci se mohli pobavit jak při nových Špuntech na vodě či „zánovní“ Seznamce, tak i při starší klasice v podobě filmů Copak je to za vojáka a Kluk za dvě pětky. Podobné to je i při letním kině v pivovaru Dalešice, kde v rámci Postřižinského léta na nádvoří promítají filmy Jiřího Menzela. Po Postřižinách, Na samotě u lesa, Rozmarném létě a Slavnostech sněženek se diváci poslední červencový večer mohou těšit na již rovněž kultovní český snímek Vesničko má středisková.

Letní kino po loňském zkušebním promítání spustili také na stadionu Vlasty Buriana v Kamenici nad Lipou. „V kině byly k dispozici lavičky z pivních setů, návštěvníci si ale mohli přinést i vlastní křesílka či různé jiné sedáky, což ještě více umocnilo atmosféru letního kina,“ informoval organizátor Martin Janů.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Z benzínové čerpací stanice odešel třikrát bez placení

Promítání pod setmělou letní oblohou se však nestává opět objeveným fenoménem pouze ve městech, protože i v malých vesnicích se lidé chtějí bavit. Už čtvrtý ročník Putovního letního kina probíhá v některých obcích sdružených do Mikroregionu Bystřicko. „Zájem o letní promítání je ze strany obcí rok od roku větší,“ potvrdila manažerka Mikroregionu Bystřicko Veronika Palečková. Zatímco do prvního ročníku se zapojilo devět vesnic, letos to už byly na tři desítky obcí a osad. „Členským obcím mikroregionu zprostředkujeme všechno, počínaje licencemi k filmům přes plátno a konče veškerou techniku potřebnou k promítání. To si od nás jednotlivé obce v létě půjčují a zase vše vrací, aby to mohlo posloužit jinde,“ dodala Veronika Palečková.