„Velká gotická síň jihlavské radnice bude patřit Zdeňku Dryšlovi, který bude číst dílo Kim Leine s názvem Proroci z fjordu Věčnosti. Lenka Schreiberová v přednáškovém sále Městské knihovny Jihlava zájemcům přiblíží román Lotty Lundbergové Nultá hodina. A za Josefem Kunderou můžete zajít do přednáškového sálu brány Matky Boží. Připravil si knihu Jesúse Carrasca Na útěku," sdělila Alexandra Frajová z jihlavské městské knihovny, která je jedním z pořadatelů Noci literatury v Jihlavě. Čtení na každém místě začínají vždy od 19, 19.30, 20 a 20.30 hodin.

Noc literatury přibližuje lidem evropské spisovatele a jejich díla. Odehrává se na netradičních, běžně nedostupných místech. Úryvky z knih čtou zajímavé osobnosti, publikum si může samo vybrat, kam a co půjde poslouchat. Jednotlivá čtení jsou naplánovaná tak, aby jich zájemce stihl obejít co nejvíce. Letošního ročníku se zúčastní přes sedm desítek českých a evropských měst.

HERCI A KNIHY

Tři časy, tři místa, tři herci – tak by mohl znít podtitul letošního ročníku Noci literatury 2016, která se uskuteční ve středu v Havlíčkově Brodě. Čtení se budou konat současně na všech uvedených místech a začnou vždy 18, 19 a 20 hodin. V Krajské knihovně Vysočiny bude číst Richard Vokůrka, herec a člen Horáckého divadla Jihlava, ukázky z knihy Sedm dobrých let od Etgara Kereta.

V kavárně U Notáře přečte ukázky z knihy Kvazikrystaly (Eva Menasse) Vladimíra Čapková, herečka a členka Horáckého divadla Jihlava. V Galerii výtvarného umění pak vystoupí Radek Novotný, muzikálový herec a zpěvák a člen Městského divadla Brno.

K mezinárodnímu projektu Noc literatury se poprvé letos připojí také knihovna v Humpolci na Pelhřimovsku a k této příležitosti je přichystán tříbodový program. Ten zahájí čtení knihy Bezvadná projížďka belgického spisovatele Michela Lamberta, ze které bude posluchačům předčítat Jan Kotlík, a to od 19 hodin ve skanzenu na Zichpili.

Poté se čtení přesune do tolerančního kostela, kde bude posluchače v 19.40 čekat Kateřina Krejčí a román Kvazikrystaly od rakouské spisovatelky Evy Menasse, a Noc literatury skončí v městské knihovně, kde si od 20.45 návštěvníci poslechnou ukázky z knihy Sedm dobrých let od Etgara Kereta, které přednese Petr Lisý.

Noc literatury v Novém Městě na Moravě nezavede zájemce do knihovny, ale na pět neobvyklých míst. Od 19 hodin se budou číst v půlhodinových intervalech úryvky ze soudobé evropské literatury ve strojovně městských lázní, v kanceláři starosty, nad jevištěm kulturního domu, v podzemním sklepení domu U Salvátora a v salonku pohostinství Sport. Zájemci vyslechnou úryvky knih autorů z Dánska, Izraele či Rakouska. Do četby se kromě starosty Michala Šmardy zapojí další osobnosti a umělci, jejichž život je s městem propojený.