Dokument o životě neohrožené novinářky můžete vidět 18. června v 19 hodin v m-centru Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

Po studiích žurnalistiky Politkovská v Moskvě pracovala postupně v deníku Izvestija, podnikových novinách Aeroflotu, v listu Obščaja Gazeta.  Za svou práci a kritiku ruských  mocných obdržela řadu mezinárodních ocenění. Byla to totiž právě Politkovská, kdo systematicky sledoval dění v Čečensku a v jiných krizových oblastech Ruska.

Říkalo se o ní, že je jediným skutečným expertem na danou problematiku a že se nebojí říci svůj názor nahlas. Podle šéfredaktora listu Novaja Gazeta připravovala Politkovská bezprostředně před svou smrtí knihu o únosech a mučení lidí v Čečensku.

Údajně se v ní snažila doložit, že jedním z politiků, kteří si tyto únosy objednávají, a jsou za ně proto zodpovědní, byl Ramzan Kadyrov, tehdejší čečenský premiér. Její nekompromisní snaha objasnit tyto zločiny proti lidskosti však vedla k tomu, co už dávno předtím mohla sama tušit: někomu nejspíš došla s neúnavnou kritičkou trpělivost.

Okolnosti násilné smrti Anny Politkovské nejsou dosud zcela objasněny. Mezi lidmi kolují zvěsti o tom, že byla odstraněna z vůle Putina, tehdejšího ruského prezidenta. Nikdo to však nikdy nedokázal, stejně jako se nepodařilo objasnit ani to, zda si její vraždu objednal přímo Kadyrov. Jisté je ale jenom jedno – po Politkovské tu zůstaly dvě děti a odkaz odvážné novinářky, která se odhodlala psát o těch nejožehavějších otázkách ruské zahraniční politiky.

Krajská knihovna Vysočiny zařadila 18. června v 19 hodin do bloku filmů, které promítá v m-centru ve spolupráci s nadací Člověk v tísni, film právě o novinářce Anně Politkovské.

Přijďte se podívat na dokumentární snímek, jehož autorka strávila s Annou Politkovskou bezmála šest let, ať už v Moskvě, anebo přímo v Čečensku. Podařilo se jí natočit velmi pozoruhodný dokument nejen o místech, která nelze běžně navštívit, ale i o ženě, která své práci obětovala život.

(red, van)