Jeho více než dvouhodinový koncert byl beznadějně vyprodán.

Klusománie, která v posledních měsících zachvátila kraje české i slovenské, v sobotu večer naplno dorazila i do Havlíčkova Brodu.

Novopečený český Zlatý slavík totiž v rámci svého letošního turné přijel i do Kulturního domu Ostrov. A koncert to byl originální a pro obecenstvo, z větší části tvořené ženskou a dívčí populací, jistě zajímavý.

O tom, že Tomáš Klus, který sbírá ocenění jako na běžícím pásu a jehož deska Racek obdržela uznání za padesát tisíc prodaných kopií, je nesmírně populární, není žádných pochyb.

I v Havlíčkově Brodě se po vstupenkách na sobotní koncert jen zaprášilo. Prodáno jich prý bylo dvanáct set.

A známý zpěvák obecenstvu, spolu se svými parťáky  (třeba Jiří Kučerovský byl pro méně znalé velmi příjemným „překvapením"), nabídl poměrně pestrou podívanou. Tu tvořily nejen jeho nejznámější hity zabalené v netradičním hávu, procítěné teskné balady, ale nejednou i chytlavá improvizace. Klus zapěl třeba i zdejším šatnářkám, prošel se s mikrofonem publikem, ve kterém byly zastoupeny snad všechny věkové skupiny, a podle návrhu z hlediště na místě narychlo vymýšlel texty písně.

Klaus vs. Klus

Vřelou atmosféru ocenil na pódiu i sám Klus. „Zpočátku byla v sále docela zima, ale díky vašim srdcím a duším je mi tu už horko," kvitoval během více než dvouhodinového vystoupení zpěvák. Mladinké slečny i dámy zralejšího věku s lehce přimhouřenými víčky při skladbách o lásce jistě snily o tom, jaké by bylo ochutnat Klusovo láskyplné objetí (dámy, ruku na srdce, nezkoušejte mi to vyvracet) a některé dynamičtější melodie turné do rytmu rozpohybovaly i tanečně méně nadanou část mužského obecenstva (včetně autora článku). Některé z žen při jeho procházce hledištěm neváhaly si na zpěváka sáhnout.

„Je prostě úžasný," švitořily obdivně další divačky v publiku.

A ještě jedna poznámka. Víte, jaký je rozdíl mezi Václavem Klausem a Tomášem Klusem? Krom jisté podobnosti příjmení i to, že k prezidentu republiky se můžete dostat i s airsoftovou pistolkou, kdežto propracovat se k populárnímu písničkáři do zákulisí je mise  takřka nemožná. Natolik si jeho tým cení soukromí a klidu pěvecké a písničkářské hvězdy.

Přesto Tomáš Klus působí na pódiu osobitým, příjemným, svěžím a vlastně i intelektuálním dojmem. A takový byl i jeho sobotní koncert v Havlíčkově Brodě.