Od zahájení adventu až do konce roku nabízejí kostýmované prohlídky, koncerty, divadla, živé betlémy, jarmarky nebo charitativní akce. Už o nadcházející sobotě mohou lidé přijít například do zámku v Telči na Jihlavsku na kostýmovanou prohlídku s názvem Šlechtický předvánoční čas napříč staletím.

Návštěvníci projdou místnostmi, kde bydleli poslední majitelé zámku Podstatzští z Lichtenštejna. „Uvidí příběh ze šlechtické rodiny, kde v předvánočním čase otec hodlá oženit svého syna. Na závěr inscenované štědrovečerní večeře u Podstatzkých dostanou cukroví," řekl kastelán Bohumil Norek. Prohlídkovou trasu zkrášlí vánoční stromky, které ozdobí děti z mateřských škol v Telči a Krahulčí.

Na zámeckém nádvoří bude ve stejný den adventní jarmark. Návštěvníci se mohou těšit na stánky s řemeslnými výrobky, děti se zabaví v tvořivých dílnách. V prosinci se na zámku koná charitativní koncert žáků telčské umělecké školy, jehož výtěžek půjde na rekonstrukci dětských pokojů v Nemocnici Jihlava. Těsně před Vánocemi se na nádvoří otevře živý betlém. Na konci roku bude zámek hostit hudební festival Vánoční prázdniny.

Na zámku ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku se 28. listopadu uskuteční druhý ročník charitativní akce Stromek splněných přání. Na programu budou taneční, hudební a divadelní představení, vánoční jarmark, zámecké prohlídky a ohňostroj. „Tento rok podporujeme děti z Dětského domova Nová Ves u Chotěboře," uvedla majitelka zámku Helena Degerme.

Sváteční náladu slibují v sobotu před první adventní nedělí na hradě Orlík u Humpolce na Pelhřimovsku. „Budeme topit v chlebové peci a péct perníčky a další cukroví," slíbil kastelán Pavel Koubek. Za příznivého počasí se otevře i rozhledna. Orlík bude letos naposled pro veřejnost přístupný 31. prosince.

Na zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se tuto neděli uskuteční první adventní koncert, na němž vystoupí soubor Schola Gregoriana Pragensis. Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku chystá na víkend 12. a 13. prosince akci spojenou s řemeslnými trhy a kulturním programem. Po oba dny lidé uvidí divadla, vystoupení kejklířů, živý betlém a vánoční výstavu s názvem Vánoce a hračka.

Jaroslav Buček