To je nabídka Metropolitní opery v New Yorku na sobotu 2. března. Od 17.45 hodin poputuje skrze satelity v přímém přenosu i do chotěbořského kina – jediného místa v Kraji Vysočina.

Přitom společně s diváky v Chotěboři budou operu ve stejném okamžiku sledovat i diváci v dalších šedesáti zemích světa.

Přenos trvá pět 
a půl hodiny!

„V nové inscenaci se představí dokonalá kombinace těch nejlepších současných wagnerovských pěvců," uvedl za pořadatele Martin Cikánek.

Démonický tenor Jonas Kaufmann se po loňském úspěchu Fausta vrátil do Metropolitní opery ve své nejlepší kondici. Alespoň to tvrdí přední americké deníky.

„Kaufmann je na vrcholu své slávy. Je pohledný a na jevišti se chová přirozeně. Barytonové zabarvení jeho hlasu, jasně znějící vysoké tóny, směs mužnosti a něžnosti v jeho zpěvu, to vše z něj dělá dokonalého Parsifala," uvedl v reakci na premiéru deník New York Times.
Poprvé na plátnech přibližně 1 900 kin po celém světě uvidí diváci švédskou sopranistku Katarinu Dalayman v roli pokušitelky Kundry.

Umění pěvců harmonicky doplňuje dirigentský um hudebního ředitele Francouzského národního orchestru Daniela Gattiho. Přenosem trvajícím 5 hodin a 35 minut provází americký basbarytonista Eric Owens.

Po Tannhäuserovi a Lohengrinovi je Parsifal třetím Wagnerovým dílem, ve kterém je zjevná jeho fascinace legendou o Svatém grálu. Ústředními tématy opery jsou hřích versus vykoupení a bolest versus uzdravení.

Poslední Wagnerova opera, kterou dokončil jen několik měsíců před svou smrtí, měla premiéru v rámci druhých Hudebních slavností v Bayreuthu v roce 1882.

Kateřina Malá