Polovina z nich přijala nabídku havlíčkobrodského Územního sdružení syndikátu novinářů Vysočina a využila možnost své popularizace v nové expozici Region Press Foto 2012.

Více než osmdesát vystavených fotografií přibližuje nejen důležité regionální historické okamžiky, ale i momenty překvapení, sportovní úspěchy  (vítězství i porážky), stejně jako „obyčejný" život.

Je potěšitelné, že v této vůbec první expozici svého druhu v Kraji Vysočina nikde nefiguruje anonymní zdroj v podobě archivu redakce – jména autorů jsou součástí výstavní prezentace. Snímky profesionálních fotografů se tak potkávají s „amatérskými" záběry „fotografů z libosti" spolupracujícími s novinami, týdeníky či měsíčníky, nebo s tiskem odborným, ze všech koutů Vysočiny.

„Nejedná se o soutěž, ale o výstavu, jejímž cílem je prostřednictvím fotografií dodaných redakcemi představit pestrost a množství tištěných titulů, které v kraji vycházejí," vysvětluje Jan Kliment, předseda vysočinského sdružení Syndikátu novinářů ČR.

Jakkoliv je život zpravodajské fotografie obvykle krátký, cílem je, aby zaujala, informovala, případně vhodně doplnila novinový článek – pravdivě a objektivně. Návštěvníci výstavy oceňují žánrovou pestrost vystavených snímků. Libor Plíhal, pro něhož je novinářská fotografie denním chlebem, k tomu dodává: „Líbí se mi, že zde prakticky nejsou vidět velké rozdíly mezi profesionálními fotografy a poloprofesionály, tedy těmi, kteří pro noviny „jen"  fotí i píší." 

Výstava situovaná do třech podlaží jihlavského krajského úřadu je k vidění do 9. listopadu.

Jan Kliment