Samotní tanečníci Přibyslavského pantoflíčku vychází z šatny a v hale rozehrají své kreace a pečlivě secvičená vystoupení. Sobotní akce se konala v Přibyslavi již pošesté. Nervózní jsou nejen samotní účastníci, ale i jejich trenéři.

„Tancujeme street dance, holek je celkem devět a na dnešní vystoupení jsme trénovaly asi půl roku. Nervózní ale jsme. I když možná, že spíš mám trému já než holky,“ usmívá se trenérka taneční skupiny z Havlíčkova Brodu Andrea Lecjaksová.

V hale lze zhlédnout opravdu pestré seskupení nejrůznějších skupin. Na své si proto přijde každý divák, ať už preferuje tanec společenský či moderní. K vidění jsou i půvabné mažoretky, břišní tanečnice, vyznavači street dance a další.

„Tanečníci soutěží ve čtyřech věkových kategoriích. Každá je přitom ještě rozdělena na tanec moderní, scénický, společenský, volný, aerobik a mažoretky,“ upřesňuje pořadatelka Hana Janáčková.

Stále více oblíbený

Každým rokem se přitom hlásí víc a víc účastníků, soutěž nabírá na oblíbenosti v celé zemi. „Na letošním šestém ročníku akce máme pětadevadesát skupin z celé České republiky. Nejdále to přitom měli soutěžící z Ostravy, Kopřivnice, Chebu, Českých Budějovic nebo Veverské Bitýšky,“ vyjmenovává pořadatelka.

Celá akce je poměrně organizačně náročná. „Musím říci, že to zvládáme i díky skvělým lidem, jako jsou zvukaři a moderátor,“ usmívá se Janáčková.

„Kvůli vysokému počtu účastníků jsme upustili v letošním ročníku od předškolní kategorie. To se nám stalo poprvé. Soutěžících je ale tolik, že kdybychom tuto kategorii neubrali, byli bychom tu dnes tak do osmi do večera,“ dodává Janáčková.

Porota, složená z tanečníků, kteří se tomu kterému tanci věnují, hodnotí několik aspektů jednotlivých vystoupení. Body dává za skupinovou secvičenost, nápaditost, náročnost, soulad i celkový dojem a fyzickou kondici.

„Mezi největší favority, kteří si každoročně odnáší první ceny, patří třeba taneční škola Hlinsko, nebo Studénka Ostrava. I naši domácí z Přibyslavi či Brodu se drží velmi dobře,“ vysvětluje Janáčková.

Na svůj výkon před porotou se připravují i jedny z nejvzdálenějších končin Veverky z Veverské Bitýšky, pobočka v Kuřimi. Dívenky v rozmezí první až třetí třída se připravují na své soutěžní mažoretské vystoupení. „To víte, že máme trochu strach, ale trénovali jsme na to zhruba rok, takže se to snad povede,“ usmívá se jejich vedoucí Barbora Michelová.

Celkem je však soutěžících z taneční skupiny Veverka na dnešní soutěži čtyřiatřicet, a to v rozmezí od první do páté třídy. „Naši tanečníci už absolvovali asi čtyři vystoupení, teď se chystáme my. Všechny mají samozřejmě trému, ale snažím se je obouchat, jezdit s nimi na co nejvíc soutěží, aby byly připravené na taneční život,“ usmívá se Michelová.