Veletrh skončil, ať žije veletrh! „Už teď začínáme dostávat první přihlášky na jubilejní 30. Podzimní knižní veletrh, který se bude konat příští rok 23. a 24. října v Havlíčkově Brodě. Jeho motto, Země úsměvů, odkazuje k humoristické literatuře, k radosti, kterou nám literatura přináší, a také k tomu, že číst knihy není nudná povinnost, nýbrž jedna z nejzábavnějších činností, jaké na světě existují,“ poodhalila ředitelka Podzimního knižního veletrhu Markéta Hejkalová.

„Doprovodný program začínáme připravovat, ale už teď můžeme návštěvníkům prozradit, že ani při jubilejním veletrhu nebudou ochuzeni o tradiční shakespearovskou přednášku Martina Hilského. Bude se konat díky nakladatelství Atlantis v sobotu 24. října v 10 hodin, ale název je zatím tajný,“ dodala Hejkalová.

Soutěž o nejlepší specialitu z listového těsta v Jitkově.
Jitkovští obnovili tradici kuchařských soutěží. Letos vsadili na listové těsto

Mottem letošního ročníku byly zločiny a tresty. „Veletrhu se zúčastnilo 173 vystavovatelů a přišlo na něj zhruba 16 000 návštěvníků. V první den veletrhu, v pátek, bylo návštěvníků o něco méně než v předchozích letech, ale tržby řady vystavovatelů byly paradoxně vyšší, neboť lidé se u stánků tolik netlačili a mohli si knihy prohlédnout a vybrat ve větším klidu,“ prozradila Hejkalová.

V sobotu už stály před Kulturním domem Ostrov dlouhé fronty. „Lidé se hrnuli na přednášku Martina Hilského, autogramiádu Zdeňka Svěráka nebo na čtení Ivana Krause či Michala Viewegha. Velmi potěšující je, že čtenáři měli zájem o všechny doprovodné programy veletrhu,“ dodala Hejkalová.