Filmová procházka unikátní výstavou nazvanou Rembrandt – pozdní dílo, která v lednu 2015 probíhala v Národní galerii v Londýně a odtud se v únoru přestěhovala do Rijks muzea v Amsterodamu, je v pravdě kulturní událostí sezóny.

Už druhou sezónou je možnost vidět na plátnech kin světové malířství, přesněji ty nejzajímavější výstavy sezóny z nejprestižnějších světových galerií do kina očima ceněného režiséra Phila Grabského. Sezóna II navazuje na úspěch předcházejích titulů, jako je Leonardo Live, Manet: Portrétista života či Vermeer a hudba, které zhlédli diváci ve více než tisícovce kin ve třiceti zemích světa. Filmy kromě komentované procházky výstavami dávají nahlédnout i do zákulisí přípravy výstavy a zároveň dokreslují, co díla odkrývají o umělcích a jejich historických etapách.

Projekt umožňuje milovníkům výtvarného umění těšit se naplno těmi nejkrásnějšími obrazy všech dob na velkém filmovém plátně a doslova – díky moderním HD technologiím – se nechat vtáhnout do obrazu.

Každá výstava Rembrandtových obrazů je samozřejmě netrpělivě očekávaná, ale velká expozice věnovaná pozdnímu dílu je událost jako žádná jiná. Poprvé v moderní historii se tak do Amsterdamu vrací některé z nejslavnějších Rembrandtova života, které se pokládají za jeho nejlepší roky. Mistrovská díla z tohoto období zrcadlí podobu Rembrandta jako člověka i jako umělce. Film Rembrandt zkoumá každé z klíčových děl výstavy, prostřednictvím příspěvků speciálně pozvaných hostů, včetně kurátorů a historiků umění.