Tento festival už podruhé otevře své brány na Vysočině ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. A jak říkají jeho organizátoři, festival by rád na Vysočině zůstal doma.

Program letošního ročníku nabízí zajímavou hudební směs. V ní se objevují tuzemské stálice, jako Lucie Bíla či Dan Bárta a vedle nich i špičkoví hudebníci provozující electro swing. Zakladatelům tohoto stylu, pařížskému duu Bart & Baker, bude zdatně sekundovat švýcarská vycházející hvězda Klischée. Nově svou účast potvrdil i známý německý electro swingový DJ Louie Prima Akaglobalution a také duo The Prague Swingmaster, tedy soubor sestávající z nejstaršího českého aktivního DJ a jeho syna.

Swingový kruh se uzavře vystoupením české legendy tohoto žánru – swingového ansámblu Ondřej Havelka and his Melody Makers. Soubor pod vedením populárního muzikanta Ondřeje Havelky předvede věrnou ukázku prvotřídních songů ze zlaté éry swingu. Výjimečné těleso české hudební scény živě předvede mladším generacím sílu klasického swingu.

Jednou z tradičních tváří Sázavafestu byla vždy česká spisovatelská stálice Michal Viewegh. Ten se na festivalu objeví v sobotu 2. srpna po roční pauze. Po úspěšné léčbě po náhlých zdravotních problémech nabídne návštěvníkům autorské čtení své současné tvorby.

„Nenechte si jedno ze sporadických veřejných vystoupení tohoto spisovatele ujít," řekl mluvčí festivalu Marek Slabý.

Autorské čtení bude na festivalu zastoupeno i v případě dalšího, dnes již téměř tradičního vystupujícího – Lukáše Pavláska. Ten už dříve avizoval, že na festivalu vystoupí dvakrát, nyní potvrdil třetí vystoupení, tentokrát se jedná o autorské čtení jeho knih. Málokdo o něm totiž ví, že píše knížky pro děti. Na Sázavafestu bude předčítat ze dvou, které napsal a sám i ilustroval.

Brány letos otevře i zámek

S humorem šetřit nebudou ani vystupující v rámci exhibice slam poetry. Tento žánr, ve kterém básníci během tříminutového limitu improvizují, se už stal v podhoubí českých klubů kultem – ve Světlé se představí dvojnásobný mistr ČR ve slamu Jakub Foll, mistr ČR Metoděj Constantine a Lojza Kvádr.

Po loňské premiéře se Sázavafest znovu odehraje v zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou. Kdo loni Sázavafest navštívil, určitě si areál, plný stromů, zeleně a cestiček, zamiloval. „Spolupráce s městem a s majiteli zámku je od začátku naprosto ukázková, letos ji tak můžeme posunout ještě dál – zámek bude z části návštěvníkům přístupný a nabídne také doprovodný program," řekl ředitel festivalu Pavel Kloupar.

Letos budou návštěvníci navíc moct relaxovat v zámecké kavárně a na nádvoří. Mohou se také se vydat do nádherných interiérů zámeckého prohlídkového okruhu.

V zámku si na své přijdou také děti – rodiče je budou moct předat zámeckému týmu animátorů pod jejich nepřetržitý dohled třeba i na celý den. Děti se zabaví v tvůrčích dílnách.

Letos mají návštěvníci, po dvou letech, opět možnost jet na festival vlakem Českých drah se slevou 50 procent. Další informace nejen o festivalovém programu jsou na webu www.sazavafest.cz.