Nejenže rozšířila svůj repertoár, ale vydala i dvě desky a v současné době chystá nový videoklip. Fanoušci mohli skupinu vidět i na několika festivalech. Její skladby si ale mohou najít a poslechnout také kdykoliv na internetu.

Jakou muzikou se Madame Butterfly prezentuje?
Těžko se to škatulkuje, ale řekl bych, že hrajeme takovou směsici pop rocku a pop punku.

V jakém složení?
Martin Petrus hraje na bicí, Marek Rajdl na kytaru, Míma Krupková zpívá a já muziku tvrdím, jak již bylo uvedeno, baskytarou a také zpívám. Po celou dobu hrajeme prakticky v nezměněné sestavě, jen Míma vystřídala Kateřinu Kadlusovou, která nám dala vale.

Nepohodli jste se?
To vůbec ne. Pořád jsme dobrými kamarády, ale začala cestovat po světě.

Je projekt Madame Butterfly vaším prvním?
Není. Martin Petrus, Marek Rajdl a já jsme působili v kapele Down Town. Martin navíc hrával i ve skupině SDA a Marek v Komplex Oidipus. A já, aby se to nepletlo, ještě v kapele Thestre.

A Míma?
Pro ni je Madame Butterfly první štace.

Angažujete se i teď ještě v nějakých jiných kapelách?
Míma a já ne, ale Martin hrává i se skupinou Melodie a Marek vystupuje v Ultimě.

Jak jste se dopracovali k názvu Madame Butterfly?
Dlouho jsme se nemohli rozhodnout, jak kapelu pojmenovat. Martin s Kateřinou přišli se jménem Madame Butterfly. Žádný hlubší smysl to nemá, snad jen to, že máme v čele křehkou dívku.

Kde zkoušíte?
Možná se budete divit, ale zázemí jsme našli v bývalé společenské místnosti v prvním patře ledečské moštárny. Pronajímáme si ji od místních zahrádkářů. Tam se scházíme a zkoušíme.

Vídáte se každý den, nebo týden? Zkoušíte pravidelně?
S Martinem se známe už strašně dlouhou dobu. Jsme kamarádi už od dětství a s ním se scházívám poctivě každý týden minimálně jednou. S ostatními členy kapely pak podle potřeby. Častější to je, když se chystáme na vystoupení, nebo když připravujeme novou věc.

Repertoár máte vlastní?
Z drtivé většiny ano. V současné době ho tvoří čtrnáct skladeb a dvě věci, které jsme přebrali.

Které to jsou?
První je skladba od Gabrielly Cilmy – Sweet About Me a druhá od Charli XCX – Break The Rules.

Předpokládám, že jsou v angličtině…
Ano, ale naše vlastní skladby jsou v češtině.

Kdo se na nich autorsky podílel, respektive podílí?
Hudební stránku věci a texty mívám na starost v současnosti já, ale podílela se na nich i naše bývalá zpěvačka.

Madame Butterfly má na svém kontě i dvě desky…
Je to tak. První deska nám vyšla pod stejnojmenným názvem Madame Butterfly a druhou jsme nazvali Maska. Pokřtili jsme ji hned po loňských Vánocích. Přesně to bylo 25. prosince tady v ledečské sokolovně a v rámci takového malého festivalu.

Co na ní je?
Je na ní devět stop, z toho jedna instrumentálka. Většinu skladeb hrajeme živě.

Kde jste desky natáčeli?
Obě vznikly v nahrávacím studiu Jana Říhy v Dolních Rápoticích u Dolních Kralovic. První album dělal komplet celé Jan Říha sám, na druhém jsme se částečně podíleli i my sami. Kytary jsme nahrávali doma ve zkušebně, u Říhy se pak dodělávaly bicí a vokály.

Uvedli jsme, že chystáte nový videoklip…
Ano, a to k písničce Maska z našeho nového CD. Byl bych rád, kdybychom to stihli do letošního podzimu.

Už máte představu, jak by mohl vypadat? Co v něm bude?
Mám, ale prozrazovat to v tuto chvíli ještě nebudu. Řekněme, že to bude takové malé překvapení.

Zdroj: Youtube

Chystáte i něco dalšího?
Už děláme na akustické verzi písničky Průsečíky a k ní bychom také rádi pořídili i jednoduchý videoklip. Bude s největší pravděpodobností bez děje, pouze s Madame Butterfly v akci. Až to bude hotové, zveřejníme ho na You Tube, Band Zone, kde už jsou umístěny i naše další skladby, stejně jako nové album Maska, a také na našem Facebooku Madame Butterfly.

Pořadatelé letošního Sázavafestu minulý týden zveřejnili první interprety a skupiny, které počátkem srpna ve Světlé nad Sázavou vystoupí. Oslovili i vás?
Na Sázavafestu jsme hráli již třikrát v letech 2013, 2014 a 2015. Naše letošní účast je ještě v jednání. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne.

Festivalové zkušenosti tedy již máte…
Máme. Kromě Sázavafestu jsme třikrát hráli i na menším Světláfestu, to bylo v letech 2011, 2012 a 2014. Objížděli jsme i některé festivaly na Moravě. To ale mělo souvislost s naší předcházející účastní v ekompilaci jednoho nahrávacího studia v Domažlicích.

Můžete to upřesnit? O co šlo?
Obvykle to probíhá tak, že si majitel toho studia sám vybere pár kapel, které ho z nějakého důvodu zaujmou, a pozve je k sobě. S každou pak nahraje dvě skladby a nakonec vydá společné CD. Kapely je dostanou k dispozici a objíždějí s nimi festivaly po celé republice. I díky tomu se více dostávají do povědomí fanoušků a vydavatel má přehled, co a kde se v české muzice rodí nového nebo zajímavého.

Jak to je s vaší účastí v hudebních soutěžích?
Nezúčastňujeme se jich.

A proč?
Nemáme k nim tu správnou důvěru a víme, jak to na nich obvykle chodí. Nejsou zcela objektivní. To je asi ten hlavní důvod.

OK. Hrajete třeba i na pozvání?
Nabízíme to. A to jak v plné sestavě, tak i v komornějším akustickém obsazení. Zahrajeme rádi.

Hrajete všichni jako nadšení a zapálení amatéři a samoukové, nebo máte hudební vzdělání?
Jak se to vezme. Bubeník Martin Petrus chodil na bicí do základní umělecké školy a bral i soukromé hodiny. Marek Rajdl hrával také na zušce na klavír, ale později přešel ke kytaře. Nic jiného mu v podstatě nezbývalo. Jeho otec je totiž sám vynikající kytarista (úsměv). Míma zpívala v zušce a já jsem také hrál devět let na klavír.

V úvodu jste řekl, že Madame Butterfly se na pódiích a v nahrávacích studiích prezentuje směsici pop rocku či pop punku. Jaké máte hudební a muzikantské vzory?
Sám za sebe mohu říci, že mně se velmi líbí skupina SUM 41 a líbily se mi i první věci Tomáše Kluse. To už ale teď, tedy v případě Tomáše Kluse, rozhodně neplatí. Už to není ono. A co se týče ostatních členů kapely, pak vím, že Martin má má rád SUM 41 a Paramore.