Na vzniku akce se finanční podporou podílelo město Havlíčkův Brod.

„Je to výborná příležitost, jak se mladí výtvarníci mohou vzdělávat. Někteří jsou tu poprvé, jiní už pošesté. Starší předávají zkušenosti těm mladším a to je na tom to nejlepší,“ uvedl současný organizátor akce Pavel Fiala a dodal: „Chtěli jsme v Havlíčkově Brodě v létě přidat nějakou kulturní akci zaměřenou na výtvarné umění. Je zajímavá nejen pro účastníky setkání, ale i pro občany města. Výtvory totiž zprostředkovávají pohled na město od lidí, kteří v něm nežijí.“

Stvořidla. Ilustrační foto.
Ekologové zkoumají, jaký vliv na přírodu by měla cyklostezka přes Stvořidla

Akce Štáflova paleta je pojmenována po malíři narozeném v Německém Brodě, Otakaru Štáflovi, který své rodné město rád maloval. Slovo „paleta“ souvisí se Štáflovou smrtí. V únoru roku 1945 při bombardování Prahy byl zasažen jeho ateliér, ve kterém zůstala jediná stěna a na ní visela malířská paleta.

Setkání je určeno pro studenty středních a vysokých škol se zaměřením na výtvarné umění. „Věkové rozmezí je tak 14-24 let. Sjíždějí se sem zájemci ze všech koutů České republiky, letos tu byli z Prahy, Třebíče nebo z východních Čech. Výjimkou byl 20. ročník, kdy jsme pozvali i studenty z partnerských měst jako Brixen, Brielle nebo Spišská Nová Ves. Kapacita kurzu je patnáct míst, většinou se akce zúčastní okolo třinácti malířů, protože někteří odřeknou kvůli nemoci,“ podotkl Fiala.

V průběhu týdne účastníci Štáflovy palety poznávají nejen město Havlíčkův Brod, ale také jeho okolí. Letos se mladí studenti podívali na Stvořidla a tři dny trávili na středověkém hradě Lipnice.

Výtvory nadaných malířů byly tento rok vystaveny do 14. srpna v přízemí Staré radnice. Osm obrazů se prodalo.

Kontejner, kam nosí rekreanti odpadky, bývá dost často přeplněn. Vypovídající je i stav dopravních značek.
Kemping na Kachličce už rekreanty dávno neláká

„Účastníci bývají spokojeni, ukazujeme jim město a okolí, získají spoustu zkušeností. Každý používá techniku jemu blízkou, takže tu pak máme mnoho různých děl. Zajímavé pro studenty je, že můžou vystavovat a prezentovat své výtvory v centru města,“ zhodnotil Pavel Fiala a na závěr poděkoval městu Havlíčkův Brod za sponzoring: „Bez podpory města by nebylo možné Štáflovu paletu pořádat. O tyto kulturní akce, kde nejsou diváci, sponzoři moc zájem nemají.“

Matěj Coufal